Името на новата верзија на Android N е Nougat, бидејќи Google е фанатичен фан на десерти. Но, името овој пат доаѓа од корисниците кои имаа можност да предлагаат имиња на вебсајтот креирана за оваа пригода. Оперативниот систем најверојатно ќе биде достапен веќе наесен, а за јули е најавена финалната верзија за развивачи. Најголем новитет во оваа верзија […]

Прочитај повеќе

Приказната со новиот албум на Канје Вест го покажа можеби најголемиот проблем на сервисите за стримање на музика – ексклузивната содржина. Албумот The Life of Pablо засега може да се преслуша единствено на Tidal, сервис стартуван од раперот Џеј-Зи кој беше заборавен сѐ до моментот кога Канје Вест не ги собра своите фанови. Музичките сервиси […]

Прочитај повеќе

Откако објави дека сега има над една милијарда активирани Android уреди, Google ги објави и новите статистики за кои верзии на Android се користат најмногу, кои откриваат дека Google полека го решава проблемот со фрагментацијата. Повеќе од 66 отсто од уредите работат на 4.0+ верзиите на Android, односно 21,7 отсто на 4.0 Ice Cream Sandwich […]

Прочитај повеќе

Фрагментацијата е најголемaта главоболка на Android. Бидејќи е слободна платформа, Android е достапен за куп производители кои ја земаат основата и ја модифицираат на свој начин за куп различни уреди – од најевтините уреди со 2 до 3 инчни екрани кои не можат да се надоградат, до најновите и моќните 5 инчни телефони кои можат […]

Прочитај повеќе

Google (конечно?) го препозна проблемот со фрагментацијата на Android и реши да ги промени правилата за користење на Android SDK. Односно додадена е нова клаузула во истите. Новиот дел од правилата за користење е делот 3.4 од условите, а се однесува на  проблемот на фрагментацијата: „Се согласувате дека нема да ги преземате дејствија што може […]

Прочитај повеќе

Само 23,7 отсто од Android корисниците ја користат  верзијата Ice Cream Sandwitch, a само 1,8 отсто корисници користат Android 4.1 Jelly Bean. Ова се резултати од истражувањето кое е објавено на Android Developer форумот. Најголем дел од вината зошто не се користи најновата верзија на Аndroid оди кај провајдерите на мобилна телефонија и на производителите […]

Прочитај повеќе

Само пред недела дена Google оптимистички ја најави новата верзија на својот мобилен оперативен систем. Android 4.1 Jellybean со сите свои новини е потготвен да го освои светот. Но, дали светот е потготвен за него? По осум и пол месеци откако беше претставан Ice Cream Sandwich, оваа верзија за прв пат е инсталирана на само […]

Прочитај повеќе

Google ќе им постави услов на производителите да ја вклучат темата Holo во сите идни Android уреди кои ќе работат на новата верзија Ice Cream Sandwich. Производителите не мора да ја користат темата на уредите, но ќе мора да ја имаат додадено за избор. Програмерите ќе можат да направат апликацијата да бара да се користи […]

Прочитај повеќе

Најновата сè-уште-необјавена верзија на Android, Ice Cream Sandwich, се нашла во раце на корисник кој купил Samsung Nexus S oд eBay. Случајно или не, тој испрати 2 минутно видео до Engadget во кое може да се види ICS само неколку дена пред објавување на новиот iPhone 5. Ice Cream Sandwich, кој има преземено повеќе од […]

Прочитај повеќе

Google откри дека се има вкупно инсталирани околу 3 милијарди Android апликации и дека има 50 отсто повеќе симнувања на апликации од последниот квартал на 2010-та.

Прочитај повеќе