Новите ексклузивни модели на iPhone најверојатно ќе бидат склопувани во Индија. Ова би можело да се случи најрано од 2019 година. Ова веројатно ќе биде и првиот уред кој ќе излезе од погонот на Foxconn во Индија. Дел од телефоните ќе продолжат да се произведуваат каде што се произведуваат и денес. Сепак склопувањето на најскапите […]

Прочитај повеќе

Microsoft продолжува со oтпуштања во одделот за развој на паметни телефони. Најголем дел од отпуштените се дел од одделот за равој во Финска, а освен отпремнини, компанијата ќе загуби и дополнителни 950 милиони долари. Ова отпуштање на Microsoft е дел од крајот на мобилниот оддел на Nokia, a компанијата која не толку одамна ги произведуваше […]

Прочитај повеќе

Новинарот Роб Шмитц е вториот новинар кој доби пристап во фабриките на Foxconn, кинески производител на iPad таблет компјутерите на Apple кој е опкружен со гласини за лоши работни услови поради кои имаше и самоубиства во фабриката. Неодамна директорот на Apple, Тим Кук ги посети фабриките да се увери во вистинитоста на приказните за лошите […]

Прочитај повеќе

После неколку самоубиства и поставување на мрежи за да се спречат слични самоубиства во иднина, Apple прими удар од јавноста за нехумани услови во Foxconn фабриките. Сега, по иницијатива на Apple, Foxconn ги отвори вратите за инспектори од Асоцијацијата за фер труд да започнат истражување за тоа какви се работните услови и условите во кои живеат работниците на […]

Прочитај повеќе

Спорeд извор од Foxconn, кинескиот производител на компоненти за Apple, новиот iPhone 5 е спремен за произведување. Според изворот, пишува 9to5mac, веќе има неколку примероци на телефонот кој има 4+ инчен екран произведен од LG. Ниту еден од моделите нема дизајн налик на Mac Book Air, кој е малку искривен, како што се шпекулираше, ниту […]

Прочитај повеќе

Компанија Foxconn, со седиште во Тајван, планира во наредните три години да замени голем дел од работната сила со роботи. Foxconn е една од најголемите технолошки компании во светот кои се занимаваат со производство на компјутерски компоненти и нивно монтирање. Foxconn склопува производи за Аpple, Sony и Nokia. Компанијата моментално има 1.200.000 вработени, од кои […]

Прочитај повеќе

Следната петта генерација iPhone паметни телефони ќе се појави во септември, според три извори од Азија поврзани со доставата на деловите. Производството на новиот iPhone, кои ќе имаат побрз процесор, започнува во јули и август, се вели во извештајот на Reuters.

Прочитај повеќе