Астронаутот на НАСА, Даглас Вилок ја доби „NASA Explorer“ значката на Foursquare откако се чекираше на Foursquare од 354 километри над Земјата додека патуваше со брзина од 28.000 километри на час. Значките се еден вид игра на Foursquare, собирањето значки носи и награди, што ги поттикнуваат корисниците да го користат сервисот. Ако ја покаже значката астронаутот Вилок ќе добие бесплатен сладолед за аустронаути. :)

Прочитај повеќе

Сервисот за локација, сервисот за проширена, аугментирана реалност, и сервисот за споделување презентации и документи се меѓу 31 пионери на технологијата за 2011 година, според Светскиот економски форум.

Прочитај повеќе

Foursquare е доста популарна друштвена мрежа за локација (популарна и во Македонија), но е мала, скоро непозната друштвена мрежа со околу 2-3 милиони корисници. Затоа со стартувањето на новиот Facebook Places сервис се очекуваше Foursquare да биде згазен од гигантот кој има над 500 милиони корисници.

Прочитај повеќе

Facebook Places е сервис на мрежата за споделување на локација. Пример, ако сте на концерт, сакате да го споделите искуството и преку мобилниот телефон објавувате нов статус кој се појавува на вашиот Facebook профил + ќе можете да ги тагирате пријателите.

Прочитај повеќе

Foursquare преку Twitter го објави своето 100 милионитото чекирање. Тристан Валкер, главниот за бизнис во друштвената мрежа за одбележување локација, вчера твитна дека е стигнато до значајната бројка.

Прочитај повеќе

Популарните места од Foursquare ќе бидат резултатит од интернет пребарувачите, вели ко-основачот Денис Кровли во интервју за британскиот Telegraph.

Прочитај повеќе

Споделувањето на гео-локацијата станува вистински хит во виртуелниот свет, доказ за тоа е масовната употреба на сервисите како FourSquare и GoWalla, а трендот е присутен и кај нас – #mkstreetup + “Интересни FourSquare бизнис идеи од Македонија“. Пред неколку месеци и Twitter се придружи во оваа “игра” и го објави својот гео-локациски сервис за сите корисници, а вчера се реши да го подобри со попрецизно тагирање и имплементација на FourSquare и Gowalla.

Прочитај повеќе

Foursquare, друштвената мрежа за споделување информации, станува интересна не само за македонските корисници туку и за македонските локални бизниси.

Прочитај повеќе