Собирањето на значки не е ново хоби, но дали овој пат може да има и некои поголеми екстерни ефекти? Сега кога знаеме дека двеста и деведетесет луѓе може да се соберат на едно место во Скопје заради искористување на попусти, можеме да се запрашаме дали друштвенте мрежи како Foursquare може во нашава средина да се […]

Прочитај повеќе

Локацискиот стартап ја надмина бројката од 15 милиони корисници. Ова се пет милиони нови корисници од пред само шест месеца, кога во јуни Foursquare надмина десет милиони корисници. Скоро половина од корисниците се надвор од САД, која е земјата каде стартуваше Foursquare во 2009-та година. Овие статистики беа откриени во имејл испратен од Foursquare до […]

Прочитај повеќе

Кога Facebook го купи локацискиот сервис Gowalla за необјавена сума, целта на друштвената мрежа не беше да ја искористи технологијата, туку да го најми талентот. Gowalla ќе биде изгасена бидејќи Facebook веќе ja има својата Places платформа. Но, основачите Џош Вилијамс и Скот Рејмонд заедно со програмерите на Gowalla сега се селат од Тексас во […]

Прочитај повеќе

Настанот Super Swarm Festival 2011, кој се оддржа во трговскиот центар Рамстор во Скопје за време на викендот, и за кој пишувавме пред една недела, ja постигна својата цел – повеќе од 291 корисници успешно ја отклучија Super Swarm значката, групно учествувајќи во првиот фестивал од ваков вид на Балканот. „Потребни беа 250+ чекини во […]

Прочитај повеќе

Популарниот сервис за гео-локација FourSquare која сега има повеќе од 15 милиони корисници претстави уште една нова функционалност наречена “Save to FourSquare” која им овозможува на корисниците да сочуваат било која локација од веб во нивната To-Do листа во самата апликација. Ова е одличен начин да ги сочувате и запомните локациите за кои читате на […]

Прочитај повеќе

Успешниот лански Swarm собир од 50 „фоурсквераши“ чекирани на едно место за кратко време, е мотив за уште поголем предизвик. Сега македонската Foursquare заедница е поканета да ја отклучи Super Swarm значката, односно треба да се соберат над 250 луѓе на едно место во краток временски период. За да ја отклучите Super Swarm значката на […]

Прочитај повеќе

Ештон Качер си ја користи новата улога во хит серијата Two and a Half Men (тој го замени Чарли Шин), за да ги рекламира интернет компаниите во кои има инвестирано. Се разбира поради овој потег веќе има проблеми со телевизиската куќа CBS. Многумина го знаат Ештон Качер како глумец од претежно комедии и не се свесни […]

Прочитај повеќе

Полека но сигурно, од привлекување на 10 милиони корисници пред неколку месеци, до 1 милијарда чекирања, Foursquare станува локациска мрежа која во моментот е без посериозна конкуренција. Можеби Facebook со своите Places е конкурентен, но е без интеракцијата и игривоста која ја нуди Foursquare со освојувањето на беџови, градоначалници и доделување поени. Foursquare, бидејќи се […]

Прочитај повеќе

Се чини некои друштвени мрежи се грижат за приватноста на своите корисници. Foursquare претстави нова опција која има за цел да им оневозможи да корисниците несакајќи да ја споделуваат својата домашна адреса. Новата опција функционира така што им овозможува на корисниците да одберат една локација како нивна домашна адреса. Откако ќе означите одредена локација како […]

Прочитај повеќе

Според 4sq, едно од најчестите чекирања на локацискиот сервис доаѓа токму од настаните, и дека корисниците не сакаат да споделат локацијата на која се одржува настанот, туку сакаат да споделат дека се на настан, на концерт, кино, на натпревар. Сега Foursqure ќе овозможи да се чекираат од настани. За да го овозможи ова Foursquare ќе […]

Прочитај повеќе

Американскиот претседател Барак Обама и Белата куќа сега се на Foursquare. Профилот на Белата куќа на локацискиот сервис ќе содржи совети и препораки за како да се комуницира со администрацијата, историски информации и други детали, како и листа на места каде што претседатолот ќе се чекира. Корисниците кои ќе го следат профилот ќе ги добиваат […]

Прочитај повеќе

Foursquare претстави нова опција наречена Top Lists преку која ќе може да се групираат омилените локации. Тоа што е интересно е што наместо корисникот самиот да ги составува листите, Foursquare ќе предлага места кои треба да се стават во листата, одредувајќи ги според локацијата и според видот на местото, пример, италијански ресторани, барови, плажи, хотели… […]

Прочитај повеќе