Тwitter ја активираше опцијата за закачување слики на сервисот преку нивната веб страна. Ова значи дека нама да мора да користите други веб страни преку кои ги поврзувате Twitter профилите за да закачите и споделите фотографија, пример TwitPic за кого ова се многу лоши вести. Сега ќе може да споделите слика директно преку Twitter.com само […]

Прочитај повеќе

Instagram се појави во продавницата за апликации на Apple само пред девет месеци и денес е една од најпопуларните апликации кои се имаат појавено на iOS платформата. Апликацијата ви овозможува со вашиот iPhone, iPad и iPod Touch да сликате на многу лесен начин, да примените некој филтер, и готовите фотографии да ги споделите со вашите […]

Прочитај повеќе

Зарем има реклама или постер денес кој не се средува со Photoshop? Според Британија, има граница во дигиталното манипулирање на фотографиите. Посебно има граница кога се работи за реклами во козметичката индустрија каде лицето на постер е толку перфектно измазнето што ја искривува реалноста, перцепцијата и очекувањата што ги добиваат клиентите за продуктите. Или со […]

Прочитај повеќе

Дали некогаш сте посакале да имате поедноставен преглед на фотографиите на сите ваши Facebook пријатели? Ако одговорот е да, тогаш погледнете ги опциите што ги нуди бесплатната Facebook апликација Pixable. Pixable е апликација која ви овозможува да ги гледате фотографиите на вашите пријатели без да морате да шетате од еден профил на друг, да разгледувате […]

Прочитај повеќе

Обожавам кога независните музичари ги користат можностите што ги нуди модерната технологија за промовирање на својата музика. До сега имам напишано за ваков вид на креативна промоција, за виралниот модел на промовирање на Kaiser Chiefs и за интерактивниот проект на Danger Mouse. Овојпат пишувам за британскиот бенд The Vaccines кој го следи овој тренд на […]

Прочитај повеќе

Доколку некогаш сакате да се пофалите на вашите пријатели за одличните фотографии кои сте ги сликнале со вашиот Аndroid телефон, тогаш следната апликација би требало да ви се допадне. Станува збор за апликацијата Wifi Gallery, која е бесплатна за преземање, и ви овозможува да ги гледате вашите фотографии како слајдови на вашиот компјутер. Wifi Gallery […]

Прочитај повеќе

Move2Picasa.com е сервис со кој, откако ќе се конектирате преку Facebook, ќе може да ги префрлите вашите Facebook фотографии и албуми на Picasa, сервисот за фотографии на Google. Зависно од колку фотографии имате, ќе ви треба некој час да го направите префрлувањето, можеби малку ќе почекате повеќе бидејќи сервисот станува недостапен откако стана популарен, но […]

Прочитај повеќе

Од тоа што го видовме од Google+, Circles за групирање на пријателите се супер, постирање во нив е лесно, Hangout дружењата се одлични посебно што може да биде видео чет или YouTube сесија, да си пуштате музика преку сервисот. Во принцип наликува на Facebook, се што знаете за Facebook го има и тука, приватност, статуси, +1 копчето е исто како Like само што Google може во иднина да го искористи +1 да дава поспецифични резултати (и реклами) зависно од +1 лајкувања и интересите.

Прочитај повеќе

Instagram за iPhone надмина 5 милиони корисници, односно 625.000 корисници по месец откако постои апликацијата. Преку стартапот во осумте месеци од кога е стартуван се има споделено 95 милиони фотографии, по 860.000 на ден. Aпликацијата за споделување и модифицирање на фотографии има по 1.25 милион корисници за секој вработен во Instagram, односно стартапот има само 4 вработени.

Прочитај повеќе

Google ја објави Docs апликацијата за Android, со која може да се креираат, едитираат, споделат и закачат на веб документите од телефонот. Апликацијата дозволува и соработка на документите во реално време, т.е блиску до тоа.

Прочитај повеќе

Flickr, популарната страница за споделување на фотографии, релативно бавно внесува нови промени. Во оваа нивна надградба, конечно овозможија повеќе можности за споделување, кои ќе ви олеснат да ги дистрибуирате вашите слики низ мрежата.

Прочитај повеќе

Неодамна претставениот Color привлече многу прашања и критики за своето брзо, мобилно и јавно споделување фотографии и видео според локацијата на која се наоѓа корисникот. За оваа апликација има неколку недоразбирања пред се поради чудното функционирање, па еден од основачите, Бил Нгуен, во долго интервју (скоро час време) ја објаснува нивната визија и идеја за апликацијата.

Прочитај повеќе