Пред некое време напишавме за несигурната иднина на Pinterest затоа што користи слики со заштитено авторско право без дозвола од авторот, и без ефективен начин за справување со корисници кои го прекршуваат правото. За Pinterest, релативно млада компанија што вртоглаво расте во последно време, не е ништо чудно да има и умерена количина на прекршување […]

Прочитај повеќе

Типично за Flickr се големи бели простори, мали фотографии (иако тоа е главниот медиум на Flickr), и многу текстуални информации. Кога го посетуваме Flickr, не се фокусираме на фотографиите толку, колку што можеме да се фокусираме на фотографиите кога се работи за Google+ или Facebook фотографии. Но, ограничениот простор на екранот на мобилните уреди започна […]

Прочитај повеќе

Постои можност вашите избришани фотографии од Facebook да бидат уште видливи од луѓе кои имаат линк до нив. Facebook вели дека закачените слики „не се бришат секогаш од мрежите за пренос на содржината во соодветен период иако тие се веднаш тргнати од сајтот“. Овој проблем постои веќе три години, од 2009-та година. Според друштвената мрежа, […]

Прочитај повеќе

Иако сега скокаме од среќа на новиот Transformers филм што се гледа со 3Д очила, стереографската технологија веќе подолго време постои и е достапна во Њујоршката јавна библиотека, но досега никој не ја реискористил таа технологија користејќи понови методи за прикажување 3Д содржини. Сега библитеката ја претстави Stereogranimator, апликација која користи анимирани .gif фотографии за […]

Прочитај повеќе

Со правилна комбинација на овие апликации, можете да направите одличен постер во едно пиење кафе. Преку интуитивен интерфејс, тие претставуваат корисна алатка за дизајнери, без разлика дали се работи за аматери или професионалци. Трите апликации се достапни на македонскиот AppStore. ArtPad ArtPad е бесплатна апликација која е рангирана во првите топ 10 апликации во категорија […]

Прочитај повеќе

Експерименталната 1.3.4 верзија на Dropbox има вклучена опција која ја скенира камерата, телефонот или SD картичката за содржина која ја автоматски складира на веб, односно на „облакот“. Бидејќи е во тест фаза опцијата функционира само на Windows, не и на некои верзии на Linux или Mac 10.4. Со опцијава Dropbox сe придружува на многуте сервиси […]

Прочитај повеќе

Flickr, друштвената мрежа за споделување фотографии која брои над 6 милијарди фотографии од 51 милиони корисници, ги објави најдобрите 18 фотографии закачени на сервисот во 2011-та. Фотографиите се изберени од уредништвото на Yahoo US, кои се сопственици на Flickr од 2005-та. Најдобрите изберени фотографии се од најактуелните настани што ја одбележаа 2011-та. Фотографиите се од […]

Прочитај повеќе

Google направи неколку промени и подобрувања на опциите на својата друштвена мрежа со цел да привлече повеќе корисници. Се чини дека нема подобро време од сега за нови нешта, бидејќи има доста негодувања против ново-стартуваниот Facebook Timeline. Google ја претстави Volume Control опцијата која иако асоцира на контрола на гласност, сепак се однесува на опција […]

Прочитај повеќе

Откако Google објави официјален пост најверојатно по грешка, побрза да го тргне, но не пред тоа да се прати на Twitter и да се кешира. Се работи за најавување на API-ја за Google+ за фотографии и видео. „Google им дава на корисниците целосна контрола на нивните информации, и започнуваме со читај-само (read-only) пристап до јавните […]

Прочитај повеќе

Споделувањето на видео е следнoто нешто, најави директорот на Instagram, Кевин Систром, на TechCrunch Disrupt во Пекинг, додавајќи дека „сакаме да одиме на нешто повеќе од само филтрирање на фотографии“. Instagram е популарна iPhone апликација за едитирање на фотографии и нивно споделување. Апликацијата има над 12 милиони активни корисници. Според г. Систром, визијата на Instagram […]

Прочитај повеќе

После затворената бета, Photovine се појави во Apple App Store и сега преку него ќе може да се споделуваат фотографии според теми или „лози” (анг. vines), кои се како тагови на Flickr, и кои можат да се раснат според фотографиите кои се споделени. Лозите се всушност теми кои ги поставуваат корисниците и потоа секој допринесува […]

Прочитај повеќе

Пред недела дена Twitter овозможи за сите корисници да закачуваат фотографии директно преку нивен сервис. Сега Twitter го отвара и API-то за да им овозможи на програмерите да го искористат нивниот сервис за фотографии, пример за интегрирање во сајт или искористување во сопствен сервис. Преку API-то ќе може да се закачуваат, складираат и споделуваат слики […]

Прочитај повеќе