По Google, Facebook и Microsoft сега и Amazon има вештачка интелигенција за препознавање на слики. Новата функционалност е надградба на досегашноста функционалност Prime Photos. Новиот сервис Amazon Rekognition за дел од сликите е супер прецизен. Tака за разлика од другите кои ќе ви кажат дека на сликата има куче, Amazon ќе ја „погоди“ и расата. […]

Прочитај повеќе

Се сеќавате на старите фотографии пред ерата на паметните телефони? Без сомневање во ерата на дигитална фотографија најголем дел од нас ги заборавија овие ремек дела, но Google сака да го промени ова. Компанијата ја најави PhotoScan апликација која овозможува префлање на хартиените фотографии во дигитален формат. Функционирањето на апликацијата е слично како и со […]

Прочитај повеќе

Нова функционалност на најголемата социјална мрежа, Facebook Slideshow ќе им овозможи на корисниците да креираат видео-колаж од своите фотографии. Сѐ што е потребно за креирање на видео-колаж е да имате најмалку пет фотографии во период од 24 часа. Апликацијата ги презема овие фотографии директно од телефонот, што значи дека не мора претходно да ги прикачите […]

Прочитај повеќе

Можеби е престрого доколу кажеме дека Facebook продолжува да се однесува како насилник, но социјалната мрежа еднаш нѐ принуди да го користиме Messenger, и сега ќе се обиде да го наметне и Moments. Најверојатно ова се најлоши вести за корисниците кои ја користат социјалната мрежа за синхронизација и бекап на своите фотографии. Пред да ги […]

Прочитај повеќе

GeometriCam е нова iOS апликација, која преку повеќе интересни филтри овозможува обработка на слика и создавање на апстрактни дела. Со оваа апликација вашиот Instagram ќе добие цела нова димензија, иако првин ќе треба да ги научите контролите. Лошиот интерфејс е и најголемиот недостаток на GeometriCam, но одличните креирани фотографии го балансираат тоа. Но, доколку не […]

Прочитај повеќе

Додека Snapchat се обидува да изнајде начин да ги присвои фотографиите на своите корисници, Instagram одлучи да додаде функционалност слична на на Live Stories за своите корисници. Новата Instagram функционалност, како и сите досега, доаѓа најпрвин во САД каде корисниците ќе можат да видат најдобри видеа кои ги предлагаат уредниците на платформата. Новата функционалност со […]

Прочитај повеќе

Adobe започна бесплатно да дистрибуира делови од својот популарен софтвер за едитирање на фотографии, но, наместо да го даде Photoshop во целост, компанијата го раздели својот софтвер на помали делови кои можат да бидат испорачани како апликации на паметни телефони. Photoshop Fix е една од овие апликации, и како што наговестува името, ќе им овозможи […]

Прочитај повеќе

Сервисот за фотографии Getty Images отвори нова галерија за сите корисници на Oculus Rift. Фотографиите се со агол од 360°, што на сопствениците на Oculus ќе им овозможи искуство како да се присутни на овие локации. За сега нема премногу фотографии, но и Oculus и Getty Images ветуваат дека во галеријата континуирано ќе се додаваат […]

Прочитај повеќе

Google Street View продолжува со мапирање и фотографирање на целиот свет. Овојпат се работи за нова локација до која не може да стигнете со автомобил или со возило, бидејќи Google ги објави резултатите од своето четиригодишно документирање на морското дно. Сликите се направени во партнерство со XL Catlin Seaview Survey, NOAA Office of National Marine […]

Прочитај повеќе

Нова Instagram изложба се одржува во Concept 37, овој пат 25 автори од Македонија, членови на групата Инстаграмџии, ќе ги изложат своите фотографии, пишува Oкно. Отворањето на изложбата е на 4-ти јуни, но сите заинтересирани можат да ја посетат во текот на неделата. Изложбата е продажна, а средствата од продажбата ќе бидат донирани за лекување […]

Прочитај повеќе

Wiki Loves Earth 2015 е натпревар на фотографија кој го организира онлајн енциклопедијата Wikipedia. Станува збор за меѓународен натпревар кој се одржува во 19 земји, меѓу кои и во Македонија. Во натпреварот можат да учествуваат сите фотографии од национални паркови, природни резервати и заштитени споменици на природата. Фотографиите ќе бидат објавени под слободна лиценца. Целта […]

Прочитај повеќе

Instagram претстави нова апликација Layout со која може да се поврзуваат неколку фотографии за да се направи една. Идејата е да се направат колажи на Instagram, и иако има еден куп вакви апликации за спојување на фотографии, сепак се работи за апликација на Instagram, eдна од најпопуларните друштвени мрежи, попопуларна и од Twitter. Зошто е […]

Прочитај повеќе