Крајот на минатата недела беше кошмарен за голем дел од најголемите производители на возила. Група хакери ги објавија компаниските тајни на General Motors, Ford, Tesla и Toyota. За среќа станува збор за безбедносни експерти, па опасноста беше во контролирана средина. Безбедносните експерти ги пронајдоа овие податоци не на серверите на производителите, туку на Level One Robotics […]

Прочитај повеќе

Денес во Барселона, на светскиот конгрес на телефони, Ford најави дека апликацијата за навигација и сообраќај, Waze, од април ќе биде достапна за сите сопственици на Ford возилата. Waze е апликација за навигација базирана на заедница, помагајќи им на возачите ширум светот да го надмудрат сообраќајот. Соработка меѓу Waze и Ford ќе им овозможи на […]

Прочитај повеќе

Автономни возила на Ford во иднина би можеле да доставуваат пици до врата. Компанијaта објави партнерство со ланецот на пицерии Domino’s со кој ќе работи на технологијата. Возилата кои ќе ја прават доставата се автономните Ford Fusion и засега на овој начин пица можат да порачаат единствено купувачите од Ан Арбор, Мичиген, јави Next Web. Купувачите […]

Прочитај повеќе

Tesla, компанија која постои околу 14 години, го помина Ford според својата вредност. Производителот на Model S е проценет на 47 милијарди долари, а Ford на 45 милијарди долари. Повисоката проекција за Tesla се должи на поголемата подготвеност на пазарот за електрични возила. Инаку кога обемот на продажба е во прашање, проценките се на страна […]

Прочитај повеќе

Ford најави дека од 2017 година ќе започне со тестови на своите автономни возила во Европа. Тестирани ќе бидат автономните возила на компанијата, за кои производителот најави дека ќе бидат достапни од 2021. Компанијата во моментов располага со околу 30 тест возила, но во 2017 ќе го зголеми овој број на 100, пренесува Business Insider. […]

Прочитај повеќе

Ford најави дека ќе започне со масовно производство на автономни возила до 2021. Сепак прототипот на компанијата се чини сосем способен да вози на улиците уште денес. Ford започна со тестови на возилото, а неодамна го поканија Venturebeat да им се приклучат во возењето. Автомобилот е изработен со посебно внимание на безбедноста. Така автономното возило чека […]

Прочитај повеќе

Ford најави дека за само пет години, компанијата ќе започне да ги продава првите потполно автономни автомобили. Новото возило ќе доаѓа без волан и педали, кои ќе бидат жртва на напредокот во автомобилската индустрија. Компанијата, на технологијата за автономни возила работи во соработка со креаторот на LIDAR сензорот, Velodyne во кои инвестираа 75 милиони долари. Центарот во […]

Прочитај повеќе

Можеби Google, Ford, Lyft, Volvo и Uber се конкуренти кои работат на различни модели на автономни автомобили, но за да креираат пазар на кој ќе се натпреваруваат, компаниите сепак треба да работат заедно. За таа цел компаниите креираа лоби група која треба да изврши пристисок врз властите на државите за побрзо носење на закони за […]

Прочитај повеќе

Можно е Google и Ford на CES во јануари да го имаат најголемото изненадување со најава дека започнуваат партнерство за производство на автономни автомобили. Во моментов оваа вест е само шпекулација, но Yahoo Autos тврди дека Google и Ford, кој неодамна започна да тестира роботски-возила, подготвуваат заедничка инвестиција за компанија која ќе работи со автономни […]

Прочитај повеќе

Ford e единаесетата компанија која ќе започне тестови на своите автономни автомобили на патиштата во Калифорнија. Компанијата очекува роботските автомобили да возат по патишата за пет години од сега, иако првите автономни автомобили на Ford ќе се појават уште во 2016 година. Компанијата веќе поднесе барање за тестови, но програмата за тестирање на автономни возила […]

Прочитај повеќе

Ford работи на паметен автомобил кој ќе може да ги чита податоците и самостојно да ја адаптира брзината според ограничувањата на знаците кои се покрај патот, јави ВВС. Активирањето на технологијата се прави преку воланот, а при нагло притискање на педалата за забрзување се прекинува автоматското регулирање на брзината. Чекор понатаму, автомобилите во иднина треба […]

Прочитај повеќе

Ford претстави два нови мопеди како дел од својот Smart Mobility план. Станува збор за мопеди, претставени на Mobile World Congress во Барселона, кои имаат батерија што овозможува дополнителен погон кога возачите се заморени. Велосипедите можат да се „спакуваат“ при што не се поголеми од патна торба, па можат да седат во багажникот на автомобилот […]

Прочитај повеќе