Birdfont e бесплатна апликација со која се прават две работи: Преточување на вашиот ракопис во фонт со кој понатаму можат да се пишуваат документите Дизајнирање целосно нови и уникатни фонтови Со најновата верзија на оваа апликација, корисниците ефикасно создаваат и користат фонтови во најпознатите формати како TTF, OTF, или SVG. Финалниот продукт е во боја, […]

Прочитај повеќе

Sans Forgetica е специјално дизајниран фонт за полесно помнење. Фонтот е креиран да биде потежок за читање, нешто што неговите креатори го нарекуваат „посакувана тежина“. Со фонтот во самиот процес на читањето се додаваат потешкотии. Со ова се предизвикува подлабоко когнитивно процесирање на податоците, а тоа предизвикува подобро помнење. Креатори на фонтот се дизајнери од […]

Прочитај повеќе

Институтот за дефектологија при Филозофскиот факултет во Скопје го изработи првот македонски фонт наменет за лицата со дислексија (линк за преземање). DyslexicFZF е дело на тимот составен од: Војислав Саракински, Ласко Џуровски, Маја Филиповска и Aлександра Каровска-Ристовска. Со ова треба да им се помогне на лицата со оваа попреченост. Фонтот е достапен речиси еден месец и може бесплатно да се преземе […]

Прочитај повеќе

Aloti_B и Aloti_M се имињата на двата нови фонта, создадени за време на работилницата Фонтој-Монтој, во која учествуваа креативци од Битола предводени од македонскиот виртуоз за типографија г-дин Ласко Џуровски, кој има придонесено многу за развој на македонската типографија. Идејата на типографската работилницата Фонтој-Монтој беше да направиме Битолски фонт и по повод 1000 годишнината (2016-2017 г.) од […]

Прочитај повеќе

Претседателската кампања во САД и дебатите се главна вест во светските медиуми. Сепак се чини дека Доналд Трамп е вистинска мотивација за: развивачите на софтвер; креаторите на видео игри; дизајнерите и куп други креативни професии. Нова алатка за донации Troll Trump им овозможува на сите кои не го сакаат Доналд Трамп или можеби ја сакаат […]

Прочитај повеќе

Google и Monotype денеска го лансираа Noto, бесплатна серија на фонтови која се обидува да ги подржи сите пишани јазици во светот, дури и оние кои не се во редовна употреба. Ова е досега најголемиот типографски проект во светот, а од Google и Monotype велат дека за да го реализираат им требале повеќе од пет […]

Прочитај повеќе

Фонтот кој го користите додека го пишувате вашиот код не ви е доволно прегледен? Нема проблем, Mononoki е токму креиран за девелопери, а неговиот дизајнер Матијас Телен го направи фонтот да биде достапен потполно бесплатно, јави The Next Web. Фонтот е лесно разбирлив, совршен за работа со IDE или текст едитор, и е прилагоден за […]

Прочитај повеќе

Type to Design е интересен сервис кој ќе ви помогне во креирањето на покреативни пораки преку најразлични илустрации и фонтови, дури и ако не сте талентирани за дизајн. Сервисот овозможува креирање на пораки со различен фонт, иако „фонт“ треба да го сфатите прилично либерално. Сервисот за секоја буква има куп најразлични слики кои изгледа дека […]

Прочитај повеќе

„Нацртај свој фонт“ е типографска работилница во склоп на фестивалот за кретивни индустрии Скопје Креатива. Настанот ќе трае три дена, од 16 до 20 септември, на Плаја Виста, а ментор на учесниците е единствениот македонски професионален типограф Ласко Џуровски. Г. Џуровски претходно водеше слична работилница на која беа изработени 12 нови македонски фонтови. Секој од трите денеови […]

Прочитај повеќе

InstaFontMaker e Android апликација од Font.my која на корисниците им овозможува креирање на персонализирани фонтови за помалку од пет минути. Креирањето на фонтовите е навистина едноставно, се што корисникот треба да направи е на својот уред секоја буква да ја нацрта на екранот, а потоа може да го користи креираниот фонт за испраќање пораки на […]

Прочитај повеќе

Освен за малите деца на кои им изгледа интересно да пишуваат со комични букви, направени за Bob оперативниот систем на Microsoft, Comic Sans со години го носи приматот на најомразениот фонт помеѓу сериозните дизајнери. Но, тоа сега може да се смени. Австралискиот графички дизајнер Крег Розински објави нов редизај наречен Comic Neue кој можеби ќе […]

Прочитај повеќе

Типокујна е првата изложба на нови креативни фонтови со македонска кирилична поддршка. На изложбата, која беше отворена на Архитектонскиот факултет во Скопје на 18-ти декември, се изложени 12 нови македонски фонтови креирани од Вања Штркова, Небојша Гелевски – Бане, Александар Пешевски, Милан Стојанов, Мики Стефановски, Игор Делов, Гоце Велески, Анастасија Манасиевска, Александра Новеска, Влатко Ристов, […]

Прочитај повеќе