Скопје, 30 јули 2020 година – Како дел од борбата против дезинформациите на Фејсбук, компанијата оствари соработка со независни проверувачи на факти од трети страни ширум светот, кои ја прегледуваат и оценуваат точноста на содржината. Денес беше најавено започнувањето на програмата за проверка на факти од трети страни во Северна Македонија со Вистиномер (Фондација Метаморфозис). […]

Прочитај повеќе

Беа претставени четири нови апликации кои се изработени со отворените податоци достапни од државните институции. Во организација на фондацијата Метаморфозис беше стартуван конкурс за проекти со отворени податоци од кој се издвоени четири иновативни апликации од граѓански организации кои овозможуваат поедноставен увид во некои владини сервиси и институции. „Отворените податоци имаат директно влијание на одлуките […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински текст од Елена Игнатова, проектен координатор во Фондацијата Метаморфозис) Локалната канцеларија на Microsoft Македонија заедно со фондацијата Метаморфозис го организираат денот на Microsoft посветен на НВО секторот „Бидете иницијатор на промени“. Денот, кој е посветен на невладините органиации, ќе им овозможи на претставниците на граѓанскиот сектор преку интерактивна програма да ги подобрат своите […]

Прочитај повеќе

Фондацијата Метаморфозис објавува повик за фондации, здруженија на граѓани и други облици на формално и неформално граѓанско здружување за учество во серија на обуки кои ќе придонесат за унапредување на нивните активности и мисија преку користење на информатичко-комуникациски технологии (ИКТ). Вештините со кои ќе се стекнат избраните организации вклучуваат: Поефикасно канцелариско работење и раководење со/спроведување […]

Прочитај повеќе

Деловите од Предлог-законот за граѓанска одговорност за навреда и клевета кои се однесуваат на комуникација преку интернет може да доведат до целосно затворање за можностите за јавна дебата преку сајтови регистрирани во Македонија и преку поттикнување цензура го кршат Член 16 од Уставот на Република Македонија, пишува фондацијата Метаморфозис . Фондацијата предупредува дека новиот предлог-закон, […]

Прочитај повеќе

Фондацијата Метаморфозис во соработка со здружението на граѓани Викимедија Македонија неодамна објави сеопфатен прирачник (.pdf) за уредување на вики статии за Википедија на македонски јазик и за Wiki.mk, што е сајт за локалните заедници. Целта на овој проект е да се промовира вики-технологијата како евтино и ефикасно решение за недостигот од информации од локално значење. […]

Прочитај повеќе

Не е доволно само да се стави компјутер пред ученикот, потребно е добар професор и соодветна настава и методика.

Прочитај повеќе