Компанијата е обвинета за погрешно управување со фонд „тежок“ 17 милиони долари. Самиот Yahoo е креатор на овој фонд. Средствата беа наменети како оштета за кинески активисти. Во 2007, Yahoo го сподели идентитетот на повеќе свои корисници со кинеските власти. Како последица, Кина уапси двајца дисиденти, кои потоа го тужеа Yahoo. За да избегне поголем скандал […]

Прочитај повеќе

Еден од најактивните фондови во регионот, бугарскиот LAUNCHub обезбеди нови 18 милиони евра. Се очекува овие средства да бидат инвестирани во Бугарија, но и во целиот регион. Фондот е еден од најголемите инвеститори во стартапи во Југоисточна Европа. Македонскиот стартап Tesseract е една од компаниите кои добија инвестиција од LAUNCHub. Најголем дел од средствата, 15 милиoни евра, доаѓа […]

Прочитај повеќе

Нов инвестициски фонд од 40 милиони долари ќе ги таргетира балканските земји во потрага по нови иновативни стартапи, пишува Netokracija, повикувајќи се на разговор со еден од партнерите на фондот. Неименуваниот фонд ќе вложува стотици илјади евра во регионалните стартапи во рана, seed фаза, и по неколку милиони евра за понатамошен развој. Интересно е што […]

Прочитај повеќе

Фирмата за ризичен капитал Index Ventures со седиште во Женева, Лондон и Сан Франциско, собра 500 милиони евра, најмногу до сега во Европа, за инвестиција во стартапи. Од „златниот ќуп“ две третини ќе бидат распределени на европските стартапи во рок од пет години, а една третина на американските стартапи. Ова е втор фонд за развој […]

Прочитај повеќе

Интернет гигантот им прати на сите Gmail корисници имејл во кој го објаснува резултатот од судскиот спор против него заради пропустите во приватноста на Google Buzz.

Прочитај повеќе