Најверојатно веќе сте прочитале за личната, семејна трагедија на младиот гениј Марко Чаласан. На Марко сега му е потребна нашата помош. Неделникот Фокус започна акција со која ќе се обиде да му помогне. IT.mk се приклучува на апелот за помош. Марко, за жал, ја загуби својата мајка, и сега е сам во Скопје. Живее во […]

Прочитај повеќе

На 26-ти ноември на универзитетот ФОН се одржува еднодневната, бесплатна конференција CodeCamp 2011 организирана од програмери за програмери. Или како што ја објаснува Дарко Милевски oд македонската .NET корисничка група, „во една реченица – најдобрата програмерска конференција која досега се случила во Македонија“. „Целта е на едно место да ги собереме најдобрите .NET програмери и […]

Прочитај повеќе

Апликацијата за отворен пристап до информации, креирана од студенти на ФОН универзитетот, WORLD, која ја претставивме претходно, ја освои Popular Choice Award, односно Награда од публиката на натпреварот на Светска Банка за креирање апликации за развој. Освен признанието тимот на WORLD ќе добие и 5.000 долари парична награда.

Прочитај повеќе

Отворениот пристап на информации ја буди креативноста, вели Дарко Божиноски, студент на ФОН универзитетот и дел од тимот кои ја креираа WORLD апликацијата.

Прочитај повеќе

Македонската .НЕТ заедница на програмери, МКDot.NET, ја организира втората Code Camp конференцијата. На конференцијата, која ќе се одржи на 6-ти ноември, сабота, во просториите на ФОН Универзитетот, ќе зборуваат 10 домашни и странски предавачи за актуелни теми од областа на софтверското инженерство. Предавањата паралелно ќе се изведуваат во две сали со почеток од 8:30 часот. Прочитај повеќе


Емисијата „Едубунту“, која е проект на МИО и на ФОН универзитетот, ќе започне да се емитува на Македонската Радио Телевизија секој работен ден на македонски и на албански јазик. Термините се 10:35 и 14:30 на првиот сервис т.e МТВ1 и 9:30 и 13:00 на МТВ2.

Прочитај повеќе