SmugMug е новиот сопственик на Flickr. Сервисот досега беше во сопственост на Oath, поранешен Yahoo. Сепак по купувањетo на Yahoo од Verzion, во Oath нема простор ниту за платформата, ниту за заедницата која споделува фотографии. Flickr има околу 75 милиони профили, иако бројот на активни профили секако е помал. Друштвените мрежи значително го намалија бројот […]

Прочитај повеќе

Минатиот месец Flickr почна на корисниците од САД да им нуди можност за своите омилени фотографии да ги испринтаат во големина 20х25cm или 50х75cm и да ги закачите на ѕид. Сега таа можност им е достапна на сите корисници глобално. „Во вистинско време за празниците, навистина сме возбудени да ја прошириме Wall Art услугата на […]

Прочитај повеќе

Покрај Facebook, својот 10 роденден овој месец го прославува и сервисот за споделување на фотографии Flickr. Пред 10 години на O’Reilly Emerging Tech Conference стартапот Ludicorp Research & Development за прв пат ја претстави платформата за споделување на фотографии која успеа да го издржи тестот на времето. Flickr сега е во сопственост на Yahoo, а […]

Прочитај повеќе

Илустрации собирани 300 години во архивите на Британската библиотека сега може да се разгледаат на Flicker. Илустрациите се од книги кои се излезени во 1600, 1700 и 1800 години, кои ги дигитализираа во Microsoft и потоа и ги подарија повторно на библиотеката. „Баравме нов иновативен начин за навигација, пронаоѓање и прикажување на овие досега не-прикажани […]

Прочитај повеќе

Flickr доби нова интересна функционалност со која, со еден клик и малку едитирање, може да сe направи вистински фото-албум со тврди корици од сите дигитални фотографии кои се закачени на друштвената мрежа. Печатењето на тој албум чини околу 35 долари за 20 страници, или 50 долари за албум со неограничени страници, а, бидејќи сте од […]

Прочитај повеќе

Pure for Flickr е минималистички Flickr клиент кој ви овозможува со голема леснотија да ги прегледување фотографиите на оваа друштвена мрежа. Додека корисниците на iPad имаат поголем избор за Flickr апликации, изборот за апликација за iPhone е доста посиромашен. Откако ќе се поврзите со вашата Yahoo сметка, најпрво ќе ви бидат прикажани најновите и најинтересните […]

Прочитај повеќе

Аpple планира да ги додаде Flickr и Vimeo во новата верзија на оперативниот ситем на iPhone, iPad и iPod, велат извори за 9to5mac. Но, изворите велат дека се додека нема официјална најава, сите нови опции може да бидат тргнати од финалната верзија. Двете друштвени мрежи, едната за фотографии, другата за видео, ќе бидат подлабоко интегрирани […]

Прочитај повеќе

Друштвената мрежа за споделување фотографии Flickr oбјави „подобар, посветол“ редизајн. Редизајнот е дел од стратегијата на Yahoo, Flickr e нивна сопственост, да биде покул со помладите корисници. Kупувањето на Tumblr за 1,1 милијарда долари беше првиот чекор, сега следи редизајнирање на другите услуги, од кои прв е Flickr. Прво што ќе забележите на вашата почетна […]

Прочитај повеќе

Пред некое време напишавме за несигурната иднина на Pinterest затоа што користи слики со заштитено авторско право без дозвола од авторот, и без ефективен начин за справување со корисници кои го прекршуваат правото. За Pinterest, релативно млада компанија што вртоглаво расте во последно време, не е ништо чудно да има и умерена количина на прекршување […]

Прочитај повеќе

Типично за Flickr се големи бели простори, мали фотографии (иако тоа е главниот медиум на Flickr), и многу текстуални информации. Кога го посетуваме Flickr, не се фокусираме на фотографиите толку, колку што можеме да се фокусираме на фотографиите кога се работи за Google+ или Facebook фотографии. Но, ограничениот простор на екранот на мобилните уреди започна […]

Прочитај повеќе

Сега кога iPhone 4 е најпопуларната камера за фотографирање на Flickr, што е индикатор за поширока и честа употреба на iPhone како направа за фотографирање, доаѓаме до прашањето: како можеме да станеме подобри фотографи користејки камери од мобилни, во случајот специфично iPhone? Курсот за iPhone фотографија се одржува во Kensington и Chelsea универзитетот во Лондон и […]

Прочитај повеќе

Flickr, друштвената мрежа за споделување фотографии која брои над 6 милијарди фотографии од 51 милиони корисници, ги објави најдобрите 18 фотографии закачени на сервисот во 2011-та. Фотографиите се изберени од уредништвото на Yahoo US, кои се сопственици на Flickr од 2005-та. Најдобрите изберени фотографии се од најактуелните настани што ја одбележаа 2011-та. Фотографиите се од […]

Прочитај повеќе