Бројката на лажни и-мејлови е огромна, а измамите кои се пласираат во нив знаат да бидат исклучително софистицирани и со огромни последици. Во случај да се прашувате до кој степен е развиена вашата перцепција за разликување измамнички од легитимни и-мејлови, би можеле да го проверите новиот онлајн квиз на Google. За да го тестирате вашето […]

Прочитај повеќе

Над милион Google профили се заразени со нов малициозен софтвер наречен Googlian, а бројката секој ден расте за околу нови 13.000 уреди. Малициозниот софтвер може да ги украде податоците на корисникот од речиси сите услуги на Google. Google Play, Gmail, Google Photos, Google Docs, G Suite, Google Drive се само дел од алатките кои се […]

Прочитај повеќе

Google испраќа пошта до новинари и професори со која што ги предупредува дека се цел на хакерски напади спонзорирани од држави. Портпаролот на компанијата јави дека овие пораки се однесуваат на напади од претходниот месец. „Внимание: Google забележа дека напаѓачи поддржани од држави се обидуваат да ги украдат вашите лични податоци.“, заедно со оваа порака […]

Прочитај повеќе

„Компас“ е името на оперативната акцијата на Министерството за внатрешни работи со која, по спроведена истрага, се приведени 10 лица од Прилеп, Скопје и Штип, осомничени за онлајн измами со кои украле околу 170.000 евра со помош на „фишинг“. Фишинг е метод на кражба на податоци преку лажна копија на сајт. Пример за фишинг измама […]

Прочитај повеќе

Македонските Facebook корисници се мета на таргетирана локална phishing измама. Корисниците преку хакнати профили на нивните пријатели се водат до страна – http://www.jesjes–slike.tk/ која наликува апсолутно на Facebook со порака „логирај се има твои слики тука“. Целиот текст е напишан на македонски, а ако се обидете да четувате со хакнатиот пријател ќе добиете одговор на македонски бидејќи разговарате со локален black hat хакер зад профилот.

Прочитај повеќе

Повеќето фишинг измами се лесни за препознавање. Ако УРЛ адресата е различна од тоа што го барате, пример, ако не пишува facebook.com горе во адресата, а пред вас го гледате Facebook логин страната, тогаш сте цел на фишинг напад.

Прочитај повеќе