Wing е одделот на Alphabet (Google) во кој компанијата тестира достава со дронови. Досега тестовите беа достапни единствено во САД, но тоа ќе се промени од следната година. Компанијата од 2019 започнува со тестови во Финска, јави TechCrunch. Пилот проектот започнува напролет, а првите достави ќе бидат бесплатни. Ова се први тестови во Европа. Летовите […]

Прочитај повеќе

Универзитетот од Хелсинки нуди бесплатен онлајн курс за вештачка интелигенција за сите, насекаде. Курсот треба да им помогне на Финците да се запознаат со вештачката интелигенција, но платформата е онлајн и курсот е отворен за сите. Организаторите на курсот, Универзитетот Хелсинки и компанијата Reaktor, сакаат да ја направат Финска држава со најобразовани граѓани кога вештачката […]

Прочитај повеќе

Што ако градот во кој живеете ја има истата судбина како Алепо? Токму ова може да го искусат жителите на Хелсинки со Perspectives: Aleppo-Helsinki. Станува збор за новинарски проект кој овозможува презентација на ужасните искуства од военото поле во Хелсинки. Проектот е дело на финската медиумска куќа Yle.

Прочитај повеќе

Автономни комбиња на компанијата Sohjoa наскоро ќе започнат со превоз на патници во Финска. За разлика од останатите држави кои сè уште тестираат, Финска се надева дека сервисот ќе стане вообичаен превоз за патниците. Финска овие тестови ги започна пред една година, а судејќи според одлуката се надеваат и на подолги линии. Првите тестови се возеа […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински пост на Нина Николиќ, стартап ентузијаст и автор на новиот блог #StartupSelfie, во кој објавува интервјуа со регионални стартапи) Сауна, типично финско… И што има врска сауна со стартапи? Во еден претходен #startupselfie зборував дека има едно место што мора да го посетите кога сте во Хелсинки. Бидејќи ова ми е прва […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински пост на Нина Николиќ, стартап ентузијаст и автор на новиот блог #StartupSelfie, во кој објавува интервјуа со регионални стартапи) Оваа година, за прв пат имав можност да патувам во Финска. Бев толку многу возбудена да научам повеќе за оваа скандинавска земја, да се запознам со нивната култура, да сретнам нови луѓе и, секако, […]

Прочитај повеќе

Apple е виновен за затворање на двете најголеми индустрии во Финска, обвини премиерот Александер Стаб во интервју за CNBC. „Можеби е парадокс, но може да кажеме дека iPhone ја уби Nokia, а iPad ја уби финската индустрија за хартија“, вели г. Стаб. Nokia долго време беше препознатлив бренд од Финска и еден од лидерите кога […]

Прочитај повеќе

Иако првата автоматска машина за издавање на биткони е инсталирана во музичка продавница во Хелсинки, сепак Финската централна банка вели дека дигиталната валута биткоин не се пари, ниту пак можат да се користат за електронско плаќање, пренесува Bloomberg. За Финска, биткоините се „добра“. „Според дефиницијата за официјална валута, како што е според законот, тие не […]

Прочитај повеќе

Како 7,2 милијарди долари да не се доволна инвестиција за мобилниот оддел на Nokia, Microsoft ќе потроши дополнителни 250 милиони инвестиција за изградба на центар за податоци во Финска. Ова е продолжение на инвестициите на софтвер гигантот во интернет инфраструктра откако веќе се најавени дата центри во Сингапур и Австралија. Центарот во Финска е проширување […]

Прочитај повеќе

За разлика од САД кaде инвеститорите се тркаат за ИТ компании, во Европа има помалку интерес бидејќи се работи за мулти-културен пазар на повеќе јазици каде секоја земја си има свои закони и правила на игра. Но, како што стануваме дигитално општество, како што ЕУ ја турка Дигиталната агенда, така и интересеот на инвеститорите се […]

Прочитај повеќе

Финска стана првата земја која законски им гарантира пристап до интернет со брзина од 1Мbps (мегабит во секунда) на своите граѓани без врска дали се наоѓаат во град или во некое забутано селце. Секој мора да има пристап до „автопатот на информации“.

Прочитај повеќе