Напомена: Ова е гостински текст од страна на студенти на ФИНКИ. IT.мк го објавува текстот интегрално во знак на поддршка на темата која се третира и мотивацијата за создавање на општествена дискусија на истата. Impostor Syndrome: чувство на недоволност, несовпаѓање во средината и сомневање во себеси; како и верување дека сите други се снаоѓаат многу […]

Прочитај повеќе

На 20 октомври се одржа 12-то издание на 24 часовниот натпревар во програмирање IEEEXtreme. Она што е за одбележување е дека резултатите пристигнаа и 2 македонски тимови се во првите 100. Ова се одлични резултати на македонските студенти, а за пофалба е и бројот од 35 натпреварувачи во 13 тимови. Глобално учествуваа над 4000 тимови. […]

Прочитај повеќе

Асоцијацијата за е-трговија на Македонија и Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство – ФИНКИ, потпишаа меморандум за соработка, со цел заеднички да придонесат кон развојот на е-трговијата и развивањето на способностите, дигиталната писменост и градењето на капацитети во секторот за е-трговија во Република Македонија. Меморандумот за соработка, што воедно претставува и пристапување на Факултетот […]

Прочитај повеќе

Smart Braille е македонска Android апликација која е една од ретките која навистина може да конкурира на светскиот пазар. Станува збор за апликација која екранот на паметниот телефон го претвора во тастатура за браево писмо. Благодарение на ова, пишувањето на паметен телефон за лицата со оштетен вид е значително поедноставно. Дополнително, во самата апликација е […]

Прочитај повеќе

БЕСТ (Борд на Европски Студенти по Технологија) претставува непрофитна и неполитичка организација која на студентите им овозможува да го надградат своето знаење со теми со кои ќе го надополнат образованието преку организирање на курсеви, технички натпревари, едукативни симпозиуми, тренинзи и размени на студенти. Исто така, БЕСТ Скопје покажува стремеж за проширување во пазарот на трудот […]

Прочитај повеќе

Следната недела, од 29 до 31 мај, ќе се одржи вториот ФИНКИ Industry Learn & Talk настан. Овој пат поддршка на ФИНКИ ќе им бидат Intertec, Seavus, ITLabs, Kiwi, DoXteam и InPlayer. Вториот ФИНКИ ILT ќе биде насочен кон споделување на искуствата во областа на DevOps. Компаниите, заедно со ФИНКИ, ќе ги презентираат своите искуства […]

Прочитај повеќе

Ако Global Game Jam не ви беше доволен и сакате да креирате уште некоја игра, тогаш имаме добра вест за вас. Gете-институт Скопје и Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство- ФИНКИ организираат 24-часовен хакатон за креирање видеоигри. Настанот се одржува на 23 и 24 февруари, во просториите на факултетот. Настанот е организиран по повод […]

Прочитај повеќе

Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство во соработка со компании од ИКТ индустиријата започнува серија настани. Целта на настаните е споделување на знаења и искуства меѓу ИКТ компаниите. Настаните ќе може да се искористат и за промоција на технологии. Засега веќе има неколку компании кои ја поддржаа иницијативна, но ФИНКИ е отворен и за […]

Прочитај повеќе

Студентската организација EESTEC LC Skopje во соработка со Факултетот за Информатички Науки и Компјутерско Инженерство – Скопје го организира четвртото издание на настанот “Code App, Level Up”. Работилницата претставува интернационален семинар од едукативен и компететитивен карактер. Оваа година “Code App, Level Up” ќе ја опфати темата “Општествено одговорни веб страни“. Преку овие работилници ќе може да го проширите вашето […]

Прочитај повеќе

И оваа година по 11ти пат на 14ти октомври се одржа глобалниот 24-часовен (хакатон) натпревар во програмирање IEEEXtreme, со рекорден број на тимови – 3300 тимови. Од Македонија земаа учество 12 студенти, односно 4 тима од Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство и се пласираа во Топ100 во светот и Топ10 во Европа. Тимот […]

Прочитај повеќе

Пет тимови под менторство на професори од Факултетот за информатички науки и компјутерски инженерство и Машинскиот факултет ја креираат иднината на автобуските станици во Македонија. Проектот е дел од Фондот за иновации и технолошки развој. Покрај фондот учествувват и: ЈСП СКопје; Град Скопје; UNDP и Министертвото за образование и култура. Целта на проектот е промоција […]

Прочитај повеќе

Во првиот ден од првиот уписен рок на Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство околу 530 матуранти поднесоа документи за упис, од кои 200-тина беа пријавени веќе во првиот час, вели Студентскиот парламент на ФИНКИ. Од 9 до 14 часот ходниците на ФИНКИ беа преполни со бруцоши кои со помош на Студентскиот парламент и […]

Прочитај повеќе