Еднаш беа конкуренти за топ друштвената мрежа, а сега MySpace од потреба да привлече корисници дозволува логирање со Facebook Connect.

Прочитај повеќе

На видео сервисот секој час се закачуваат видеа со вкупна должина 2.100 часа, или 50.400 часа видео секој ден. Секако YouTube концептот е кој сака може да објави видео, со што кориснички-генерираната содржина нема кој знае каков квалитет, но од друга, има се поголем избор.

Прочитај повеќе

„Мобил Фестивал“ e првиот фестивал на филмови снимани на мобилен во Македонија. Фестивалот ќе се промовира во рамките на „Cinedays“ од 11 до 18 ноември, а официјалната селекција на филмови ќе се прикаже на 19 ноември, во Младинскиот културен центар.

Прочитај повеќе

Есенва ќе се појави Social Network филмот за Facebook чии трејлери станаа хит на мрежата. Но… зошто да нема филм и за Twitter? За YouTube? Или барем да има исто толку забавни трејлери за исто толку корисни сервиси?

Прочитај повеќе

Не стигнувате до 500 милиони пријатели без да направите неколку непријатели! Oва го пораката на The Social Network филмот за Facebook, чиј трејлер можете да го погледнете подолу.

Прочитај повеќе

По повод Светскиот ден на интелектуалната сопственост во хаклабот „КИКА“ се дискутираше за авторските права во денешново дигатално време.

Прочитај повеќе

Најпопуларниот видео сервис станува видеотека. YouTube тестира опција за изнајмување на филмови од филмскиот фестивал Sundance. Опцијата е едноставна – плаќате 4 долари за филм кој можете да го гледате во период од 48 часа колку пати сакате.

Прочитај повеќе

Добро познатиот гигант Adobe и неговиот софтвер After Effects претставува едно големо олеснување на луѓето во телевизиската индустрија. Иако Adobe After Effects (AAE) може да се користи како за пост-продукција така и за пре-продукција во филмската индустрија, од типот 2D анимација, исто така може да се користи и за скечеви, најави за вести, цртани филмови, мултимедијални CD-a, веб анимации и т.н. Во овој пост, накратко ќе ве запознам со можностите на ААЕ со неколку примероци, но нема да пишувам step-by-step туторијал за направените видеа/анимации.

Прочитај повеќе