Прво место за македонската екипа од Факултетот за електротехника и информациски технологии на меѓународниот натпревар по LabVIEW. Првопласираниот тим е составен од студентите Петар Видоевски, Андреј Грунески и менторите Живко Коколански и Бодан Велковски. Петар Видоевски освои и второ место во поединечниот натпревар. „Покрај учеството во поединечниот натпревар се одржуваше хакатон преку кој се запонававме […]

Прочитај повеќе

[email protected] е воведен курс за програмирање наменет за новозапишаните студенти на ФЕИТ со кој треба да се запознаат со основите на програмирањето. Иако приоритет имаат студентите, на предавањата може да учествуваат сите кои се заинтересирани да се запознаат со основите на програмирање. Оваа година настанот се одржува седми пат. Целта на курсот е да се […]

Прочитај повеќе

На крајот на март Центарот за трансфер на технологии и иновации – ИНОФЕИТ објави дека започнува да поддржува создавање иновативни продукти и решенија во рамки на студентската програма. Програмата е дел од Innovations in Smart Anything Everywhere, а станува збор за своевиден натпревар на кој ќе учествуваат студенти од различни факултети. Следната недела, на 16 […]

Прочитај повеќе

Добра вест за сите љубители и робо-ентузијасти, од 18-ти до 23-ти март се одржува натпреварот во роботика и автоматика Robomac 2019. Натпреварот го организира студентскиот огранок на ИЕЕЕ и Факултетот за електротехника и информациски технологии, а оваа година се одржува деветти пат. Она што е интересно е дека за првпат оваа година ќе се одржи и […]

Прочитај повеќе

Факултетот за електротехника и информациски технологии по шести пат ќе организира воведен курс за програмирање. Курсот се одржува од 24 септември до 28 септември на ФЕИТ. Курсот првенствено е наменет за следната генерација студенти на ФЕИТ кои само што се запишале на факултетот и немаат искуство. Секако има простор и може да се приклучат и […]

Прочитај повеќе

Да бидеме искрени, бројот на стартапи кои работат со хардвер од Македонија е прилично мал. Токму ова, но и супер интересната технологија се причините поради кои разговаравме со Душко Муртовски од македонскиот стартап Vison Dynamix. Дали може да споделите повеќе податоци за стартапот, колку луѓе сте, колку време работите; кој сѐ е дел, кои се улогите? […]

Прочитај повеќе

ДТК Смарт-тек ДОО е македонски стартап кој работи на развој и имплементација на системи за мерење, анализа и управување со електрична енергија. Првенствено компанијата работи на развој на хардверски и софтверски решенија во областа на менаџмент и управување со електрична енергија, но и нивно прилагодување со цел да се исполнат специфични барања на корисниците. Покрај […]

Прочитај повеќе

Скопје ја одбележа светската недела на мобилноста. Дел од настанот е и едукативниот час во организација на Електромобилност Македонија. „Електричен полигон“ се одржи по четврти пат во организација на Секторот за заштита на животната средина и природата при град Скопје. Овој пат бројот на презентирани возила беше нешто поголем. ЈП Градски паркинг и град Скопје ги […]

Прочитај повеќе

Четврта година по ред на Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) ќе се одржи воведен курс за програмирање, организиран од Институтот за компјутерски технологии и инженерство при ФЕИТ. Иако [email protected] 2015 е наменет за идните студенти на факултетот кои немаат претходно програмерско искуство, целта на курсот е да мотивира што повеќе луѓе да програмираат, […]

Прочитај повеќе

Турнир во DotA 2 ќе се одржи во просториите на Факултетот за електротехника и информациски технологии – ФЕИТ. Турнирот ќе се одржи од 15 до 17 мај, а го организира Студентскиот парламент на ФЕИТ. За најдобрите ќе има награди, иако идејата пред се е дружење и забава. Турнирот е отворен за сите кои сакаат е-спортовите. […]

Прочитај повеќе

Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) стартува бесплатен курс за сите кои што сакат да научат програмирање. Курсот е почетнички, односно за оние што сакаат да се запознаат со програмирањето и немаат претходно предзнаење. Ќе трае пет дена со по три часа активности во кои ќе се предава за основите на програмирањето и дизајнирањето […]

Прочитај повеќе

[email protected] е летен курс наменет првенствено за идни и сегашни студенти на Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) без претходно програмерско искуство, но ќе биде отворен за други заинтересирани без разлика на старост, претходни познавања и професионална определба, секако со одредено ограничување на бројот на слободни места. Во осум работни денови со три часа активности, слушателите […]

Прочитај повеќе