Минатата недела Федералната комисија за комуникација, гласаше за укинување на одредбата која и овозможуваше регулирање на работата на интернет провајдерите. Ова засега не влијае никако на промените на законите во другите држави. Секако, постои опасност другите држави да го следат лошиот пример. Агенцијата за електронски комуникации, вели дека Македонија ја следи европската регулатива која засега […]

Прочитај повеќе

Федералната комисија за комуникација на САД (FCC) го повлече претходното решение кое и овозможуваше да одлучува за интернет сообраќајот. Гласањето заврши 3:2 во корист на провајдерите. Со овој потег комисијата се прогласи за ненадлежна и се чини дека со ова ќе започне сообраќајот во повеќе нивоа. Дополнително ова значи дека интернет провајдерот може да блокира […]

Прочитај повеќе

Федералната комисија за комуникација (FCC) најавува бришње на одлуката на претходната администрација која овозможи регулирање на операторите. Ова ќе им овозмоижи на интернет провајдерите да го поделат интернетот на приоритетни и неприоритетни ленти. Според дел од аналитичартите ова ќе овозможи за истата услуга во иднина да се плаќа трипати повисока цена. Можеби ова и не […]

Прочитај повеќе

Широкопојасниот интернет е основна комунална услуга, како електричната енергија или водата, вели Белата Куќа. Ова е една од многуте промени кои ги направи администрацијата на Барак Обама, барем кога интернет е во прашање, а претседателот лично се обрати на FCC кога побара интернетот да биде префрлен како стандарден сообраќај. „Широкопојасниот интернет полека, но сигурно се […]

Прочитај повеќе

Американската Федералната комисија за комуникации (FCC) ја изгласа политиката за интерент неутралноста. Сосем очекувано, промената е изгласана со 3-2 гласови предводени од демократите, јави NPR. Како што беше познато од порано, одуката опфаќа промена на интернет во Title II на Законот за телекомуникации, со која сега операторите се класифицирани како транспортери на интернет сообраќај. Ова […]

Прочитај повеќе

По наредба на американското регулаторно тело за трговија Google ќе мора да врати околу 19 милиони US долари на родителите чии деца купиле апликација или платиле за дел од апликација без дозвола од своите родители. Ова е трет случај од ваков вид, откако истиот регулатор во јануари им нареди на Apple да платат 32,5 милиони […]

Прочитај повеќе

Apple испрати документи за iBeacon хардвер на одобрување кај Федералната комисија за комуникации FCC, јавува 9to5mac. Првите фотографии од уредот покажуваат округол уред со USB или microUSB портoви. Уредот се напојува од извор 5V и 0.3A, а WiFi сигналот е на 2.4 GHz. Документите на FCC покажуваат дека уредот успешно ги поминал сите тестови. Но, […]

Прочитај повеќе

Федералната агенција за комуникации на САД (FCC) со три гласа за и два против го донесе предлогот за интернет неутралност. Според предлогoт, кој има некои сличности со правилата на Европската Унија, на провајдерите ќе им биде забрането да блокираат или да забавуваат сообраќај до сајтови, но тие ќе можат да понудат на дел од компаниите […]

Прочитај повеќе

Aмериканскиот федералниот суд за жалби донесе одлука со која интернет-неутралноста може да биде доведена во прашање. Според одлуката на судот, отсега Verizon и останатите провајдери нема да мораат да обезбедат иста услуга за сите, пишува Washington Post. Последната одлука на судот вели дека Федералната комисија за комуникации (FCC) има право да го регулира широкопојасниот интернет, […]

Прочитај повеќе

Американската Федерална комисија за комуникација воведе „основни правила со кои се зачувува отвореноста на Интернетот како платформа за иновација, инвестиција, конкуренција и слобода на говор.“. Правилата за нет-неутралност ќе треба да ги неутрализираат опасностите како финансиските интереси на интернет провајдерите кои лесно можат да блокираат или „деградираат“ одредени сервиси со цел да ги промовираат своите инвестиции.

Прочитај повеќе