Facebook претстави редизајн на фан страните, кои сега ќе наликуваат повеќе на корисничките Timeline профилите. Тоа што е добро за корисниците во новиот дизајн, кој ќе стартува наскоро и постепено за сите корисници, е што постовите ќе бидат во една, десна колона, а сите информации за страната ќе бидат од лево, пример колку лајкови има […]

Прочитај повеќе

Facebook полека ја стартува опцијата со која администраторите на фан страната може да одберат да си промовираат пост. Во моментов, таа опција не е достапна за сите корисници, но очекуваме да биде во текот на неделата. За одредена сума, администраторите ќе можат да одберат пост кој ќе биде истакнат на стримот со новости на голем […]

Прочитај повеќе

Филтрирањето на содржина станува неопходно на Facebook. Има само еден стрим каде се прикажуваат сите статуси од стотиците пријатели и уште толку фан страни кои се следат. Затоа Facebook ги престави Interest Lists, кои се обид да се реши проблемот со претерано многу содржина на едно место. Овие нови листи ќе дозволат следење на статуси […]

Прочитај повеќе

На Facebook има околу 879.540 македонски профили и 332 официјални фан страни на брендови и компании кои вкупно имаат над 3 милиони фанови, се вели во инфографикот на Socialnumbers. Според инфографикот, фан страната на Unique Magazine е најпопуларната страна на Facebook. Тоа воопшто не изненадува бидејќи Unique надмина 200.000 фанови уште во ланскиот јули. Втора […]

Прочитај повеќе

Во ноември минатата година, Google дозволи креирање бренд страници на друштвената мрежа Google Plus. Oвие Google+ страници се наменети за компании, производи, организации, познати личности итн., и наликуваат на фан страниците на Facebook. Многу македонски компании на почетокот потешко се снаоѓаа во креирањето на фан страница на Facebook за нивниот бренд, производ или фирма и […]

Прочитај повеќе

Наскоро фан страните ќе можат приватно да комуницираат со фановите и другите Facebook корисници. Тестот на „Private Messages for Pages” беше потврден и од Facebook. До сега администраторите можеа приватно да комуницираат со корисниците, но немаше да бидат претставени како бренд, ниту пак корисниците можеа да отворат комуникација со фан страните. „Private Messages for Pages”, […]

Прочитај повеќе

Facebook, без официјално најавуање, стартуваше нова алатка за преведување која ќе им овозможи на корисниците да преведуваат содржини директно од Facebook страници. Оваа алатка функционира благодарение на Bing Translatоr. Според Facebook, овој потег ќе им овозможи на корисниците да уживаат во содржините Facebook страниците без разлика на кој јазик се. Со оваа нова опција, под […]

Прочитај повеќе

Друштвената мрежа продолжува со освежувањето и подобрувањето на платформата, па така на  конференцијата Advertising Week ја претстави надградената алатка за аналитика на Facebook страниците. Алатката сега е збогатена со нови дополнителни метрики кои ќе им се допаднат на администраторите на страници. Најверојатно најважната метрика од понудените е метриката People Talking About која ќе им овозможи на администраторите […]

Прочитај повеќе

Безбедносен пропуст на Facebook овозможува еден администратор да ја киднапира фан страната од тој што ја креирал и што го поставил администраторот, пишува безбедносната компанија Sophos, иако според „Условите за користење“ нa Facebook, ова не смее да се случи, односно оригиналниот креатор на страната никогаш не може да биде тргнат од позицијата администратор на таа […]

Прочитај повеќе

Facebook продолжува со претставување на нови дополнувањa, па така од сега стримот ќе има нова опција која ќе ви покажува за што разговараат вашите пријатели. Кога статусите на повеќе ваши пријатели ќе го содржат името на некоја страница, во вашиот стрим сите овие статуси ќе се појават групирани во еден пост, со линк до страницата […]

Прочитај повеќе

Локацискиот сервис Fousquare ги стартува бренд страните за компании, организации и издавачи. Foursquare страните, кои се слични на фан страните на Facebook, можат да се брендираат со лого, објаснување и мапа, а корисниците ќе имаат можност да ги следат и да ги добиваат најновите информации од брендот и за други брендови и локации. Следењето на […]

Прочитај повеќе

Женската публика е сериознa друштвена публика. Ова го потврдува и Facebook странaта на Unique магазинот за женски интереси: гардероба, љубов, мажи, здравје, дизајн… Unique станува прва .мк Facebook страна на бренд/компанија која надмина над 200.000 фанови. Втора поголема бренд страна, со скоро два пати помала бројка, е таа на K-15 со над 135.00 фанови. Поголема од нив е само страната за Тоше Проевски со над 350.000 фанови, но тука не станува збор за бренд/компанија.

Прочитај повеќе