Space X пред неколку дена започна со првите тестови на ракетата која ќе биде погон за „Raptor“ леталото до Марс.  Тест постројката на Space X се наоѓа во близина на Мекгрегор, Тексас. Инженерскиот тим сега ќе може да започне да ги прави првите анализи на согорувањето. Она што може да се забележи е зелениот оган на […]

Прочитај повеќе

Неодамна бевме сведоци на полетувањето на Falcon Heavy, ракетата која за најмалку пари одлета во орбитата со најголем товар. Во ова видео еден од најинтересните научници денес, г. Нил Деграс Тајсон зборува за значењето на Falcon Heavy и Space X.

Прочитај повеќе

По 7 години тестови, првиот лет на Falcon Heavy е комплетен успех. Ракетата успешно полета од Кејп Канервал неколку часа подоцна од најавеното, поради неповолни временски услови. Ракетата e со еднаква моќ како 18 Џамбо џет авиони. Двата странични бустери успешно слетаа назад во Кејп Канеравал. Единствена дамка на летот е главниот бустер кој не […]

Прочитај повеќе

Скопското астрономско друштво организира заедничко следење на полетувањето на ракетата Falcon Heavy. Преносот во живо ќе биде во Кафе Ли. Falcon Heavy е моментално најмоќната ракета во светот. Ова е прв лет на ракетата, која е во развој веќе 7 години. Ракетата тргнува кон Марс, а на првото патување товар е ни повеќе, ни помалку, […]

Прочитај повеќе