Нема никакво сомневање дека 2017 и 2018 година се години на Battle Royale игрите. PUBG и Fortnite пуштија длабоки корени во гејмерската индустрија, особено е-спортот, до таа мера да одредени универзитети почнаа да нудат стипендии за најдобрите играчи. Универзитетот Ashland знае дека за да бидете добар во Fortnite потребно е имате одлични рефлекси и флексибилна […]

Прочитај повеќе

Полека се наближува времето кога учениците се враќаат во своите школски клупи, а студентите започнуваат со своите студентски активности. Денес, наместо книгите, сите се со своите паметни телефони и компјутерски таблети во рацете, некои прегледуваат апликации за забава, некои пак апликации кои ќе им помогнат во организираноста и продуктивноста. Еве дел од нив, а доколку […]

Прочитај повеќе

Новиот Факултет за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ) објави нов портал JOIN каде идните и нови студенти ќе можат да најдат информации за уписни рокови, за квоти и со опција да се пресметаат поени од државните матури со кои кандидатите ќе можат да конкурираат за упис. На JOIN порталот има шест калкулатори кои ги […]

Прочитај повеќе

Скрипти, книги, белешки, семинарски… mkstudent.com ќе функционира како дигитална библиотека за материјали од скоро сите факултети и насоки. Ок, сајтот е нов, нема купишта документи, но е добра идеја за почеток, а има и опција да додадете ваш материјали со што ќе се збогати библиотеката.

Прочитај повеќе

Сподели знаење, сподели информација. Ова беше мотото првин на форумот, а сега и на целиот нов портал fakulteti.mk.

Прочитај повеќе

Стартува новиот сајт – finki.ukim.mk – на новиот Факултет за информатички науки и компјутерско инжинерствo.

Прочитај повеќе


@FINKIedu, на македонски јазик, и @CSEedu, на англиски, се двата официјални Twitter профили на новиот Факултет за информатички науки и компјутерско инженерство, или ФИНКИ, кој ќе стартува од септември и е спој од двата досегашни информатички катедри од ПМФ и ФЕИТ.

Прочитај повеќе

Иако во Македонија имаме обемни образовни програми за компјутерски науки, сепак ни недостасуваат многу модули кои би било добро да ги знаеме. Lecturefox е интернет страница каде можете да најдете многу бесплатни предавања од најдобрите американски универзитети.

Прочитај повеќе

ФИНКИ ќе започне со работа од студиската 2011/12 година. ФИНКИ – Факултет за информатички науки и компјутерско инженерство, е нов факултет кој ќе ги спои досегашниве две информатички катедри од Природно-математичкиот факултет и Факултетот за електротехника и информациски технологии. Законот за формирање на ФИНКИ е изгласан од Собранието на 29 декември 2010 година, интересно, без глас против.

Прочитај повеќе

Сите студенти кои сакаат да аплицираат за стипендија ќе можат да го направат тоа преку електронска пријава на http://mon.gov.mk/, сајтот на Министерството за образование и наука (МОН).

Прочитај повеќе

За некои модерен, за други прагматичен, професорот по хумана генетика на Филозофскиот факултет, Владимир Трајковски ги користи дигиталните друштвени медиуми за да комуницира со студентите и да споделува информации за студиите и истражувања преку својот блог и преку својот Facebook профил.

Прочитај повеќе