Nokia, Microsoft и Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ) стартуваат лабораторија во која студентите ќе учат за новите мобилни технологии. Развојот на мобилни апликации ќе се фокусира на Windows Phone платформата и на Nokia Asha и Lumia телефоните. Но, креирање на мобилни апликации е само дел од програмата чија цел е да ги […]

Прочитај повеќе

Факултет за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ) ги пречека основците од основното училиште „Св. Кирил и Методиј“ на час на кој беше демонстрирана употребата на современата технологија во едукацијата на младите. На часот беа презентирани NAO хуманоидниот робот, Microsoft Kinect како и SRV-1 роботот кои се дел од опремата на Лабораторијата за роботика и […]

Прочитај повеќе

Факултет за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ) го прослави својот прв роденден. ФИНКИ кој ги спои двата информатички институти од Природно-математичкиот факултет и Факултетот за електротехника и информациски технологии успеа во оваа прва година да се постави како образовна институција која е доволно способна да креира соодветен ИТ кадар. Факултетот кој има над 600 […]

Прочитај повеќе

ФИНКИ мора динамично да реагира според развојот на технологиите и да се прилагодува на нив, така го организиравме факултетот, вели проф. д-р. Димитар Трајанов кој е првиот декан на новиот Факултет за информатички науки и компјутерско инженерство. ФИНКИ е спој од двата информатички института на ПМФ и ФЕИТ, и станува првиот самостоен ИТ факултет во рамките на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“.

Прочитај повеќе


@FINKIedu, на македонски јазик, и @CSEedu, на англиски, се двата официјални Twitter профили на новиот Факултет за информатички науки и компјутерско инженерство, или ФИНКИ, кој ќе стартува од септември и е спој од двата досегашни информатички катедри од ПМФ и ФЕИТ.

Прочитај повеќе