Instagram наскоро би можел да започне да ги користи Facebook Places наместо Foursquare. Сепак барем засега единствено се тестира можноста за замена на бесплатното Foursquare API, со она на матичната компанија. Wait, did Facebook just secretly stop using Foursquare's API for location services on Instagram and replace it with their mapping service? — Guy Barnhart […]

Прочитај повеќе

Локацискиот стартап ја надмина бројката од 15 милиони корисници. Ова се пет милиони нови корисници од пред само шест месеца, кога во јуни Foursquare надмина десет милиони корисници. Скоро половина од корисниците се надвор од САД, која е земјата каде стартуваше Foursquare во 2009-та година. Овие статистики беа откриени во имејл испратен од Foursquare до […]

Прочитај повеќе

WordStream, компанија која произведува софтвер за интернет маркетинг како и алатки за поорганизирани и попрофитабилни маркетинг кампањи, креираше интересен инфографик за сите грешки кои Facebook до сега ги има направено, а се многу, и може да се заклучи дека оваа друштвена мрежа е далеку од совршена. Сите знаеме дека постојаното менување на корисничкиот интерфејс е […]

Прочитај повеќе

Како и во неколкуте последни случаи, во најголем дел новитетите и измените на платформата на Facebook се врзани за адаптации кои водат кон поголеми поволности при промовирањето преку мрежата. Последните измени кои ги направи Facebook се однесуваат на Facebook страниците, Facebook Places и апликациите.

Прочитај повеќе

Алатката за споделување локација Facebook Places сега е активирана и за македонските корисници да можат да се чекираат, односно да тагираат места на Facebook кои ќе си добијат своја страна која ќе може да се едитира со слики и информации.

Прочитај повеќе

Можеби е чудно, малку застрашувачки да се споделува локација со стотина пријатели на друштвените мрежи, но гео-локациските сервиси стануваат хит во светот, но и во Македонија каде еден мал стартап станува интересно хоби за многу корисници.

Прочитај повеќе

Друштвените мрежи во моментов се мали, меѓу најпопуларните се Gowalla која има над 600.000 корисници и Foursquare кој има близу 5 милиони. Иако мали сепак идејата за споделување локација ги привлече и големите, пред некое време Facebook го стартуваше Places за споделување локација со пријателите, претејќи да ги згази помалите локациски мрежи со своите над 500 милиони корисници.

Прочитај повеќе

Foursquare е доста популарна друштвена мрежа за локација (популарна и во Македонија), но е мала, скоро непозната друштвена мрежа со околу 2-3 милиони корисници. Затоа со стартувањето на новиот Facebook Places сервис се очекуваше Foursquare да биде згазен од гигантот кој има над 500 милиони корисници.

Прочитај повеќе

Facebook Places е сервис на мрежата за споделување на локација. Пример, ако сте на концерт, сакате да го споделите искуството и преку мобилниот телефон објавувате нов статус кој се појавува на вашиот Facebook профил + ќе можете да ги тагирате пријателите.

Прочитај повеќе