Европската вселенска агенција (ESA) во јуни ќе го испрати првиот 3Д принтер кој ќе функционира во нулта-гравитација. Станува збор за минијатурниот Portable On-Board 3D Printer (POP3D), кој може да се смести во коцка со страна од 25 сантиметри, јави Space. „POP3D е малечок 3Д принтер на кој му е потребно малку енергија и минимално управување […]

Прочитај повеќе

Европската вселенска агенција (ESA) изработи апликација за iOS со помош на која, доколку поседувате Parrot.AR Drone, ќе може да помогнете во проектот за автоматизација на слетување на вселенско летало. Апликацијата е наречена Astro Drone, и е всушност „краудсорсинг“ игра која ја проширува реалноста за визуелно да ги претстави платформите на кои ќе треба да го […]

Прочитај повеќе

Европската вселенска агенција (ESA) ги смени сите свои кориснички имиња и лозинки, откако претходно романскиот хакер TinKode објави имејл адреси и лозинки од агенцијата.

Прочитај повеќе