Спорот на Epic Games и Apple продолжува во Европа. Epic во Европа отвори спор против Apple за заштита на конкуренцијата. Компанијата тврди дека провизијата од 30 отсто колку што изнесува делот на Apple за AppStore е злоупотреба на положбата која ја имаат на пазарот. Ова е четврти пазар на кој Epic започнува спор против Apple. […]

Прочитај повеќе

Сајбер безбедноста полека, но сигурно станува едно од клучните прашања дури и кога политиката е во прашање. Прислушување, следење на комуникации и обиди за влијанија во политиката се дел од секојдневието. За зголемување на безбедноста на комуникацијата помеѓу вработените во Европската комисија, Комисијата на своите вработени им препорача да користат Signal. Комисијата на вработените им […]

Прочитај повеќе

Европскиот комесар за заштита на конкуренција Маргрет Вестагер, вели дека веројатно е дека Google нема да мора да плаќа нови казни во Европа. Ова значи дека Европската комисија е задоволна од напредокот кој го прави Google за зголемување на конкуренцијата во онлајн трговијата. Комисијата проценува дека извештајот од последните промени е во посакувана насока. Сепак […]

Прочитај повеќе

Најголемата друштвена мрежа или ќе го забрза прилагодувањето на новите европски правила или ќе дочека санкции. Европската комисија му остава на Facebook до крајот на годината, а потоа ќе следат казни. Facebook треба јасно да објасни што прави со податоците на корисниците, ако ова не го направи или не го направи доволно јасно ќе следат […]

Прочитај повеќе

Apple ја обжали одлуката на Европската комисија, според која компанијaтa требаше да исплати казна од 13 милијарди евра. Компанијата ја обжали одлуката по 14 точки, јави Appleinsider. Главен предмет на жалба е дека седиштето на компанијата во Корк е сосем легално. Кога данокот во Ирска е во прашање, компанијата тврди дека не е правилно пресметан. Наместо данок […]

Прочитај повеќе

Француската видео блогерка, Лаетитиа Бирбес, била најмена од YouTube да го води интервјуто со претседателот на Европската Комисија Жан-Клод Јункер, кое се емитувало во живо на YouTube во недела. Таа била една од трите избрани видео блогери кои YouTube ги одбрал за да му постават прашања на претседателот на ЕК. Денеска, Бирбес објави видео во кое објаснува дека вработен во YouTube ја […]

Прочитај повеќе

Иако Европската Унија сака да овозможи единствен пазар на веб содржина на своите граѓани, сепак во моментов дури 68 отсто од провајдерите на дигитална содржина во Европа гео-блокираат таков пристап. Дури 74 отсто од телевизиите имаат некаков договор за лиценцирање кој овозможува продавање на правата за емитување во различни држави. Европската Унија сега бара од […]

Прочитај повеќе

Што е стартап? Уште поважно – кој работи во стартапите? Дали се тоа млади луѓе и студенти, како што очекуваат државните институции и акцелераторите, кои треба да се обучат како своите нови идеи да ги претворат во компанија; или зборуваме за искусни претприемачи кои зад себе имаат успешни и неуспешни проекти, и кои се обидуваат […]

Прочитај повеќе

Фреквенциите кои им се достапни на телевизиите треба да се поместат за да има простор за 5G мрежата, предлага Европската комисија. Целта на предлогот е да се овозможи подобар интернет пристап во цела Европа и креирање на апликации кои ќе можат да функционираат без оглед на границите. Дел од апликациите нема да имаат проблем. Но, […]

Прочитај повеќе

Европската комисија започна истрага за Uber, односно дали такси сервисот прекршува некој од условите за превоз на патници. Истрагата ќе започне во септември, и во моментов тимовите ги прибираат законските решенија за такси превоз од државите членки на унијата. „Комисијата ќе започне студија во септември за анализа на пазарот за такси превоз и шофери во […]

Прочитај повеќе

Високите телефонски сметки предизвикани од роаминг во Европа ќе бидат минато по две години. Европската унија објави дека роамингот во Европа завршува во 2017 година, а транзициониот период официјално започнува од април 2016-та. Во рамките на оваа телекомуникациска реформа, и балканските земји се здружија да го намалат роамингот. Но, за разлика од Европа на Балканот […]

Прочитај повеќе

Советот на Европа побара од САД гаранција за фер судење за поранешниот аналитичар на NSA, Едвард Сноуден, кој достави до медиумите доверливи документи за како NSA ги следи интернет и мобилните комуникации. Барањата на комисијата се САД да овозможи г. Сноуден да се врати дома, моментално е во Русија, и да му биде овозможено да […]

Прочитај повеќе