Графиката во видеоигрите е значително напредната од почетоците во 1962 година. Во видеото на DataRadar може да видите куп игри од Spacewars, Pong и Space Invaders; преку првите верзии на  Legend of Zelda, Super Mario, Prince of Persia, Half Life Unreal Tournament; па сѐ до новите игри Battlefield 1 и Horizon Zero Dawn.

Прочитај повеќе


Oд едноставни текстуално базирани сајтови во 1990-тите, преку Flash, па појавување на Javascript и CSS, до HTML5 базирани сајтови со мобилни верзии… веб дизајнот евулуираше навистина многу за да се креираат сајтови како што имаме денес – полни со динамична и интерактивна содржина со видео и веб апликации. Сигурно се прашувате што не очекува следно?

Прочитај повеќе

Мобилните платформи поминаат долг и интересен пат, од 1996-та кога беше објавен Palm OS до 2011-та кога имаме неверојатни мобилни оперативни системи со неверојатни апликации. Највозбудливото тука е што мобилното само што започнува!

Прочитај повеќе

Со појавата на новиот Facebook систем за комуникација или пример со развојот на Google Wave, се претпоставува дека на имејлот како комуникациск алатка му се ближи крајот. Но имејлот е со нас со скоро 50-тина години и никогаш не ја изгуби основната функција – брзо пренесување на текстуални пораки, не за џабе сега во светот има околу 1.3 милијарди имејл корисници и скоро 2 милијарди мејлови се праќаат дневно.

Прочитај повеќе

OpenStreetMap е дигитална мапа на светот, но за разлика од мапите на Google или Bing, OpenStreetMap е слободна и бесплатна, налик на Вики концептот, која може да ја едитира кој сака корисник со GPS, воздушна фотографија или други извори на податоци кои ќе можат да придонесат кон мапите. Проектот е стартуван летото 2004 година, а […]

Прочитај повеќе