Medium најавува дека наскоро ќе ги објави своите планови за монетизација на сервисот, а не е исклучена опција за платежни ѕидови и премиум содржини, вели основачот Еван Вилијамс за BBC. Г. Вилијам, кој исто така ги има ко-основано Blogger и Twitter, додаде дека не размислуваат сајтот да го преплават со рекламни банери, туку место со […]

Прочитај повеќе

Неодамна Instagram објави дека има 300 милиони активни корисници, со што го надмина Twitter како втора најголема друштвена мрежа. Twitter има 284 милиони корисници, но според директорот на сервисот, ова воопшто не им е важно. Во неодамнешно интервју на Еван Вилјамс за Fortune, одговори „I don’t give a shit“ на прашањето што мисли за бројот […]

Прочитај повеќе

Новата платформа за блогирање, Medium, стартувана од Еван Вилијамс кој го направи и продаде Blogger на Google, и кој е ко-основач на Twitter, сега доби iPhone апликација преку која ќе може да ги читате блог постовите, но не и да постирате текстови. Според г. Вилијамс, Medium треба да ги промени блоговите (повторно, по Blogger) и […]

Прочитај повеќе

Акциите на Twitter се искачија за скоро двојно повеќе, на 46 долари, иако компанијата го отвори своето надавање со 26 долари. Излегувањето на Twitter на берзата е второто најголемо деби на ИТ компанија по Facebook во мај 2012-та година. Вредноста на сервисот на микро-блогирање е проценета на 18 милијарди долари, додека Facebook беше проценет на […]

Прочитај повеќе

Марк Закерберг имал два неуспешни обиди да го купи Twitter, открива новата книга на Ник Билтон, Hatching Twitter: A True Story of Money, Power, Friendship, and Betrayal. Книгата го опишува растот на друштвената мрежа, иако можеби најинтересниот дел во неа, вели TechCrunch, е делот во кој се опишуваат обидите на Марк Закерберг да го купи […]

Прочитај повеќе

Medium е убаво дизајнирана платформа на која ќе се споделуваат блог постови и фотографии. Моментално е во затворена тест фаза, но откако ќе стартува би требало да го промени начинот на како споделуваме содржина, како што тоа го направија Blogger и Twitter, двата претходни проекти на Еван Вилијамс. Првиот беше купен од Google, вториот стана […]

Прочитај повеќе

Сервисот за микро-блогирање во 140 карактери ги стартуваше Promoted Accounts, односно својата нова маркетинг шема. „Промовираните профили“ се исти како што пишавме претходно, работат така што се појавуваат во Who to Follow листата за сугестии. Целта е компаниите и сите заинтересирани да допрат до повеќе Twitter корисници и со тоа да имаат поголем број следбеници кои ќе ги читаат промотивните твитови. Промовираните профили нема да се појават ако никој од вашите следбеници и луѓето што ги следите не го следат тој профил.

Прочитај повеќе