Ракописи, мапи, слики, скулптури, фотографии и огромен број на музејски експонати од дигиталната веб библиотека Europeana, отсега се достапни и на iPad. Новата апликација е бесплатна за сите корисници на iPad, а создадена е од Glimworm IT на хакатонот организиран од библиотеката. „Идејата зад апликацијата е што повеќе луѓе да се запознаат со културното наследство. […]

Прочитај повеќе

Comité des Sages, група која ги разгледуваше можностите за дигитализација на европското културно богатство, донесе извештај во кој се бара да се закачи културното богатство онлајн за да се овозможи полесен пристап, зголемување на туризам, истражување и едукација.

Прочитај повеќе

Европската веб библиотека ги надмина очекувањата и за 2010 година наместо 10 милиони, сега има над 14 милиони парчиња културно наследство од разните европски земји. Europeana, која стартуваше во 2008 година , содржи дигитализирани книги, мапи, фотографии, слики, музејски објекти, филмски и музички клипчиња кои ја покажуваат културната разновидност на земјите членки. Пример, најнови додадени […]

Прочитај повеќе