Комисијата за заштита на конкуренција го обвини Amazon за нарушување на конкуренција на пазарот во Европа. Комесарката Маргарет Вестагер го пренесе заклучокот дека онлајн гигантот ја злоупотребува својата доминантна положба на пазарите во Германија и Франција. Истрагата траеше една година и Европската комисија се сомнева дека компанијата ја злоупотребува својата платформа. Истрагата покажала дека податоци […]

Прочитај повеќе

Instagram е под истрага во Европа поради тоа што компанијата не успеала да ги заштити личните податоци на децата. Компанијата дозволила податоци на малолетници, како телефонски броеви и имејл адреси да бидат јавно достапни. Доколку истрагата која ја води ирскиот Комесар за заштита на податоци покаже дека Facebook нема законска основа за обработка на податоци […]

Прочитај повеќе

Сервисот кој нуди бесплатно менаџирање со електронска пошта, Unroll.me се повлекува од Европа. Причината за ова е воведувањето на GDPR со кој на компаниите ќе им се наметнат сериозни барања за заштита на податоците. Unroll.me е првата компанија која признава дека исполнувањето на условите на новиот закон нема да е едноставно, ниту лесно. Најверојатно усогласувањето […]

Прочитај повеќе

Европската Унија минатата недела донесе сет мерки со кои значително ќе се зголеми заштитата на „свиркачите“. Она што ќе го овозможат новите мерки е значително поробусна заштита на свиркачите кои пријавуваат нелегална активност. Предвидена мерка се и безбедни канали за споделување на овие податоци со властите. Дополнително, во идинина на свиркачите ќе им биде заштитено […]

Прочитај повеќе

До 2023 година, Европа сака на нејзино тло да биде најбрзиот супер-компјутер. За ова Европската Унија ќе одвои 1 милијарда евра. Суперкомпјутерот ќе пресметува 1 квинтилијардa калкулации во секунда, и со ова ќе биде 10 пати побрз од најбрзите суперкомпјутери денес, пишува Science-Business. Половина од буџетот (486 милиони евра) ќе дојдат Horizon 2020, а остатокот од […]

Прочитај повеќе

Европа го казни Google 2.42 милијарди евра. Претходно казната беше најавена за средината на јули, но според извори на Bloomberg комисијата ја забрзала одлуката. Процесот против Google трае 7 години, па и без забрзувањето немаше да има премногу чекање. Google најави дека можеби ќе се жали на одлуката. Причина за казната е промоцијата на рекламите од компанијата […]

Прочитај повеќе

Европскиот парламент ја поддржа иницијативата за креирање на побезбедна онлајн иднина за компаниите и корисниците на онлајн услуги во Европа. Новиот закон за сајбер безбедност ќе обезбеди помалите компании да имаат подобра безбедност, а големите компании да мора да ги пријавуваат сајбер нападите, пракса што многу ја игнорираат на штета на корисниците од страв дека […]

Прочитај повеќе

Европските законодавци ќе предложат закон кој ќе ги промени авторските правила за објавување и реобјавување содржини на интернет. Промената ќе зафати дел од видео и музичките сервиси, јави New York Times. Она што е добредојдена вест е дека купените содржини сега одреден период ќе бидат достани и надвор од геолокацијата каде се достапни. За жал, […]

Прочитај повеќе

Договорот помеѓу САД и Европската Унија, наречен Safe Harbour, со кој се дозволува чување на податоците на Европјани на сервери во САД повеќе не важи. Ова е одлука на Европскиот суд на правдата, врз која несомнено имаат влијание доверливите податоци кои ги сподели поранешниот аналитичар на NSA, Едвард Сноуден, а кои oткрија дека агенциите во […]

Прочитај повеќе

Притисокот на дел од државите-членки, пред се Франција и Германија, врз Европската комисија ќе предизвика повторно да се разгледа спогодбата за конкурентност која е постигната со Google. Европа сака Google да биде фер во прикажувањето на резултатите кои водат до услугите кои ги нуди компанијата и конкурентите. Компанијата со првичниот договор нема да плати казна, […]

Прочитај повеќе

Заедно со роаминг реформите, Европскиот Парламент донесе пакет реформи со кои ја поддржи нет-неутралноста. Законот предвидува и отстранување на сите легални замки кои операторите би можеле да ги користат за да ја нарушат интернет неутралноста. Новите амандмани на предлог-законот на претседателката на Европската Комисија, Нели Крус, предложено од социјалистите, либералите, Партијата на зелените и Левиот […]

Прочитај повеќе

Европската Комиција објави резултати од анкета со кои ги оправда своите легислативи за намалување на роаминг трошоците. Анкетата е направено со илјада млади Европејци на возраст од 18 до 34 години, кои се земени како примерот на корисници кои најмногу ги користат своите мобилни телефони. Резултатите откриваат дека 93 отсто од младите Европејци се чувствуваат […]

Прочитај повеќе