Малата Естонија, која со 1.3 милиони жители е најверојатна најуспешната држава во Европа кога е во прашање јавни е-услуги, отвори апликации за „виртуелно државјанство“. Со апликациите луѓето кои не се државјани на Естонија можат да се пријават за ова прво-во-светот „виртуелно државјанство“ со кое ќе добијат пристап до електронските услуги кои ги нуди земјата. Услугата […]

Прочитај повеќе

Европскиот парламент минатиот месец ја донесе законската рамка со која се регулира е-идентификацијата, како и услугите за електронски трансакции. Кога е во прашање електронската идентификација, Естонија е една од ретките држави кои ја надминале теориската и веќе практично ја користат електронската „лична карта“. Секоја година граѓаните на Естонија даваат 50 милиони дигитални потписи, а системот […]

Прочитај повеќе

Над 165 „супер-полначи“ кои ќе ја полнат батеријата на електричните автомобили за околу 30 минури ќе бидат инсталирани ширум Естонија, во секој естонски град и село ќе има по еден полнач, а на автопатите ќе има на секое 60 километри, пишува Estonian World. Со овој проект Естонија, која е една од најразвиенит ИТ земји во […]

Прочитај повеќе

Oд конзументи до развивачи на софтвер. Ова е целта на проектот ProgeTiiger на естонската фондација Tiger Leаp со кој се воведува програмирање во основните и средните училишта, почнувајќи уште од првото одделение. „Интересот на студентите да користат модерни технологии се зголемува секоја година. Но, промената во наставната програма да воведе интензивно компјутерско учење води кон […]

Прочитај повеќе

Во една од најразвиените ИТ земји во Европа, и светот, започнува дискусија околу предлог-закон кој ќе даде легална основа на естонските судови да праќаат покани преку друштвените мрежи. „Една од главнице причини зошто судските спорови се одвлекуваат во Естонија е најчесто многу спората испорака на важни документи за тие инвелвирани.“, вели портпаролот на Министерството за […]

Прочитај повеќе

Etarget направи инфографик кој го сумира истражувањето од 250 страни на IAB Europe за состојбата на Интернетот во Централна и Источна Европа.

Прочитај повеќе

Министерство за внатрешни работи најави креаирање на нов центар за одбрана од се почестите сајбер напади, посебно од Кина, следејќи ги примерите на НАТО, Британија и САД, пренесува Deutsche Welle.

Прочитај повеќе