Дигиталниот лидер во Европа, малата Естонија ќе воведе уште еден новитет. Државата ќе започне да прибира ДНК податоци од своите граѓани, јави Gizmodo. Целта на овие податоци е на граѓаните да им се дадат персонализирани совети за здравјето и за поздрав начин на живот. Со оглед на тоа дека ќе имаат ДНК од граѓаните, ќе […]

Прочитај повеќе

Добрите идеи не познаваат граници. Ова е мотивацијата за соработка помеѓу најнапредната дигитална држава во Европа, Естонија и основачот на Alibaba, Џек Ма. Посредник за соработката е Организацијата на Oбединетите нации. Платформата наречена „E-trade for all“ ќе им овозможи на стартапите од целиот свет да пронајдат нови можности. Како советник на програмата е и основачот […]

Прочитај повеќе

Малата Естонија има околу 1.3 милиони жители, но кога дигиталните услуги и примена на информатичката технологија се во прашање, оваа земја е еден од лидерите во Европа и во светот. Балтичката држава е лидер кога е во прашање е-жителството, е-банкарството, но и куп други е-услуги… Пред десетина години Естонија беше најпрепознатлива по платформата за разговор […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински пост на Нина Николиќ, стартап ентузијаст и автор на новиот блог #StartupSelfie, во кој објавува интервјуа со регионални стартапи) Со Трин од Technopol делиме толку многу слични мислења, што ни беше тешко да го прекинеме разговорот. Таа е исто така одлична со запознавање на луѓе, па веднаш ме претстави со следниов #StartupSelfie гостин. […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински пост на Нина Николиќ, стартап ентузијаст и автор на новиот блог #StartupSelfie, во кој објавува интервјуа со регионални стартапи) Вилу беше одличен раскажувач што ми направи да заборавам на времето, кога заѕвони телефонот потсетувајќи ме дека треба да одам во Garage48 Hub за нивната Saturday’s Tech Fair + Waffles вечер. Беше навистина кул […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински пост на Нина Николиќ, стартап ентузијаст и автор на новиот блог #StartupSelfie, во кој објавува интервјуа со регионални стартапи) Кратко по мојот состанок со Андриус од Mash Machine, се сретнав со менаџерот на Garage48 Hub. Како ново поставена менаџерка и одличен домаќин, Сузана Орг ме поведе на тура и на кратко ми објасни […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински пост на Нина Николиќ, стартап ентузијаст и автор на новиот блог #StartupSelfie, во кој објавува интервјуа со регионални стартапи) Пак сме назад во чудесниот зимски Талин. Знам дека доцнам со овие приказни што доаѓаат од тамошната стартап заедница (пред сѐ поради моите секојдневни обврски), но во следниве денови ќе се обидам да ви […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински пост на Нина Николиќ, стартап ентузијаст и автор на новиот блог #StartupSelfie, во кој објавува интервјуа со регионални стартапи) Ја започнав годината како што треба… со патување. Си резервирав авионски билет и бев возбудена што ќе го прославам Божиќ во Талин, Естонија. Ова беше прво мое патување во оваа магична зимска земја. Но, […]

Прочитај повеќе

Програмата за е-жителство на Естонија е толку популарна, што ги надмина сите предвидувања, а бројот на е-жители е дури трипати поголем отколку што се предвидуваше. Статистиката која ја сподели Motherboard, вели дека Естонија сега има 6.000 пријави за е-жителство кои доаѓаат од 118 држави. Посакуваната бројка за 2015 година е 2.000, но очигледно интересот за […]

Прочитај повеќе

Естонија во соработка со Garage 48 организира хакатон чија цел е равој на постечките услуги кои ги нуди со e-resident програмата како и развој и креирање на прототип за нови сервиси и услуги. Eстонија неодамна најави услуга дека ќе дели „виртуелно државјанство“ за сите иновативни бизниси и претприемачите кои ќе можат да работат користејќи е-услуги. […]

Прочитај повеќе

Европските сајтови ќе се сметаат за одговорни за коментарите кои ги оставаат нивните читатели. Судот за човекови права во Стразбур одлучи дека естонскиот веб сајт Delfi може да биде одговорен за коментарите кои ги оставаат читателите. Тоа што е можеби и поголемо изненадување е дека сајтот може да биде одговорен дури и за коментарите за […]

Прочитај повеќе

За да ја одбележи својата определба кон технологијата, Естонија издаде серија на поштенски марки од стартапи и компании кои имаат естонски основачи. На марките можат да се најдат логоа од Skype и Transferwise, но и Fortuno, Pipedrive, Cloutex и GrabCad. Естонија иако е најмала држава членка на Европската Унија со околу 1,3 милиони жители, е […]

Прочитај повеќе