Ако ја следите кампањата за локалните избори, најверојатно забележивте дека сите кандидати се залагаат за почист воздух. Се чини дека на политичарите им текннува на воздухот секои 4 години. За разлика од нив, Горјан Јовановски преку апликацијата МојВоздух, помогна за подигање на свеста како никогаш досега. Неговата работа на апликацијата која преку попрегледен приказ на […]

Прочитај повеќе

Американската администрација за аеронаутика и вселена, што ја знаеме како NASA, Европската вселенска агенција (ESA) и повеќе претприемачи сметаат дека почетоците на колонизирањето на вселената се поврзани со 3Д принтањето. Принтање на големи објекти во кои се вклучени и објекти за живеење не се новост на Земјата, но веќе има неколку експерименти и тестови кои […]

Прочитај повеќе

Европската вселенска агенција (ESA) во јуни ќе го испрати првиот 3Д принтер кој ќе функционира во нулта-гравитација. Станува збор за минијатурниот Portable On-Board 3D Printer (POP3D), кој може да се смести во коцка со страна од 25 сантиметри, јави Space. „POP3D е малечок 3Д принтер на кој му е потребно малку енергија и минимално управување […]

Прочитај повеќе

Европската вселенска агенција (ESA) изработи апликација за iOS со помош на која, доколку поседувате Parrot.AR Drone, ќе може да помогнете во проектот за автоматизација на слетување на вселенско летало. Апликацијата е наречена Astro Drone, и е всушност „краудсорсинг“ игра која ја проширува реалноста за визуелно да ги претстави платформите на кои ќе треба да го […]

Прочитај повеќе

Астронаутот Сунита Вијамс од Интернационалната вселенска станица со помош на лаптоп и DTN софтвер контролираше робот во Германија, јавува BBC. Со цел да го намали влијанијето од доцнењето и прекините во пакетите, Европската вселенска агенција (ESA) и NASA експериментираат со новиот протокол  DTN предложен од Винт Церф, еден од „татковците“ на Интернетот. Disruption Tolerant Networking е протокол кај […]

Прочитај повеќе

Европската вселенска агенција (ESA) ги смени сите свои кориснички имиња и лозинки, откако претходно романскиот хакер TinKode објави имејл адреси и лозинки од агенцијата.

Прочитај повеќе