Секој пат кога е потребно да пратите документи од чувствителна природа, како лични податоци, детали од вашата сметка во банка или некои други финансиски извештаи, можеби и не е лошо дополнително да ги заштитите, за да таквите податоци не би паднале во погрешни раце. Whisply е бесплатна услуга која ниту бара регистрација, ниту инсталирање програми, […]

Прочитај повеќе

Руската апликација за енкриптирани пораки, Telegram, се најде во малку чудна улога. Наместо апликација што ја заштитува приватноста од властите, Telegram доби реноме на апликација преку која Исламската држава (ISIS) и другите терористички организации комуницираат без страв дека ќе бидат следени. Но, сега притисната од властите и јавноста, со цел да се дистанцира од терористичките […]

Прочитај повеќе

Иако нема цврсти докази, сепак постои сомневање дека терористичките организации користат енкриптирани сервиси за комуникација и организирање на напади како тој во Париз. Дел од државите побараа од девелоперите и производителите помош и алатки со кои ќе можат да го надгледуваат сообраќајот, но ова веќе се претвора во проблем со приватноста. Барањето посебно се однесува […]

Прочитај повеќе