Bitwarden Send е нова алатка која е замислена да понуди корисни и флексибилни опции за безбедно испраќање пораки и фајлови, далеку од љубопитни очи. Таквата цел ја остварува така што секоја порака, секој фајл што планирате да го испратите го шифрира со енкрипцијата AES-256. Пораките кои ги испраќате со Bitwarden Send можат да бидат отворени […]

Прочитај повеќе

Понекогаш, имате потреба да заштитите одредени приватни пораки, или да сокриете одредено значење во фотографија. Secret Messager е бесплатна алатка за AES-256 енкрипција. Со оваа мало животинче, можете да наметнете безбедносен слој на сите приватни пораки пред да ги испратите до саканото лице. Дополнително, Secret Messager може да ги шифрира сите ваши лични фајлови, како […]

Прочитај повеќе

Постојат многу работи кои би можеле да ги направите доколку сте загрижени за вашата приватност и не сакате некои ваши лични податоци да паднат во погрешни раце. Една од тие работи е да спречите неовластен пристап до одредени фајлови и фолдери така што ќе ги шифрирате (encrypt). Kryptelite, особено осмата верзија, се наметнува како одлично […]

Прочитај повеќе

Секој пат кога е потребно да пратите документи од чувствителна природа, како лични податоци, детали од вашата сметка во банка или некои други финансиски извештаи, можеби и не е лошо дополнително да ги заштитите, за да таквите податоци не би паднале во погрешни раце. Whisply е бесплатна услуга која ниту бара регистрација, ниту инсталирање програми, […]

Прочитај повеќе

По WhatsApp, и Viber додаде end-to-end екрипција на пораките. Платформата има околу 700 милиони корисници, и е најверојатно најпопуларниот сервис за споделување на пораки во Македнија. Како и на WhatsApp, криптирањето е овозможено за сите разговори, без разлика дали се помеѓу двајца корисници или се групни разговори. Надградбата е достапна со верзијата 6.0, и истовремено […]

Прочитај повеќе

Еден од најголемите чет сервиси, WhatsApp, му ја искомплицира работата на американското FBI со имплементација на end-to-end криптирање. Наместо да чека да влезе во спор со FBI, за на крај да им биде пробиен сервисот, како што се случи со Apple iPhone, WhatsApp се реши да ја заштити приватноста на милијарда свои корисници на iOS […]

Прочитај повеќе

„Нема апсолутистички поглед на ова“, вели претседателот на САД, Барак Обама, на South by Southwest. „Доколку вашиот аргумент е силно криптирање без разлика какви се последиците, а ние може, и треба, да креираме од телефоните црни кутии; тогаш мислам дека ова не е истиот баланс во кој живеевме последните 200-300 години, и прави фетиш од […]

Прочитај повеќе

Gmail наскоро ќе ги предупредува корисниците кога имејл пораките пристигаат преку некриптирана врска, јави TechCrunch. Со оглед на опасноста од испратените пораки преку небезбедни канали, како на пример, прислушување од NSA и другите власти, спамови и други измами, податокот дека само 57 отсто од поштата кон Gmail е криптирана не изгледа импресивно. Но, енкриптирана електронска […]

Прочитај повеќе

Слично како и безбедносните агенциите од САД, и Europol се жали на сè поквалитетната енкрипција на податоците, обвинувајќи ги онлајн комуникациите за најголем предизвик со кој се соочуваат во борбата со тероризмот и онлајн криминалот. „Технолошките компании треба да размислат за влијанието кое го има софистицираниот софтвер за енкрипција, врз спроведувањето на законите“, вели Роб […]

Прочитај повеќе

Британскиот премиер Дејвид Камерон побара забрана за сите апликации кои овозможуваат комуникација со енкриптирани пораки, јави New York Times. Г. Камерон нема намера да се откаже од забраната, па може да се очекува дека први на удар ќе бидат WhatsApp и Snapchat, доколку не се откажат од приватноста на нивните корисници и не обезбедат пристап […]

Прочитај повеќе

Google го објави кодот за екстензијата End-to-End која овозможува поголема безбедност за оние на кои им е потребна. Екстензијата овозможува податоците и имејл пораките кои го напуштаат прелистувачот на корисникот да бидат криптирани се додека не се декриптираат од корисникот за кој се наменети. End-to-End ќе биде едноставен за користење за разлика од постоечките опции […]

Прочитај повеќе

Американската Агенција за национална безбедност (NSA) гради „квантен компјутер“ кој ќе може да ги отклучи сите можни енкрипции за заштита на податоците, пишува Washington Post, повикувајќи се на документи кои ги достави поранешниот аналитичар на NSA, Едвард Сноуден. Според извештајот, NSA инвестира околу 80 милиони долари во компјутерот кој сè уште не е изработен, но […]

Прочитај повеќе