Lumberyard е нов енџин за видеоигри базиран на CryEngine, а креиран од Amazon. Развивачите на видеоигри со него ќе можат да прават игри за PC и конзоли, а со оглед на тоа дека Amazon, кој барем временски прилично доцни зад другите енџини Unity и Unreal, се одлучија да ги привлечат корисниците нудејќи го Lumberyard потполно […]

Прочитај повеќе

Развивачите на видео игри сега имаат причини за радост. Се започна со изјавата на Тим Свини, основач на Epic Games, со која објави дека за Unreal Engine 4 повеќе нема да биде потребна месечна претплата. Плаќањето на лиценцата од 5 отсто за секоја игра која ќе заработи над 3.000 долари за тримесечије останува, но Unreal […]

Прочитај повеќе

Mozilla и Samsung објавија партнерство за заедничка работа на следниот енџин за веб прелистувач за ARM уредите и Android. Според блог написот на Mozilla, новиот енџин ќе ја искористи предноста на побрзите и повеќејадрени компјутерски архитектури. Енџинот го носи името Servo и е изграден користејќи го програмскиот јазик на Mozilla – Rust, во кој свој […]

Прочитај повеќе

IndexTank објавија нов интерфејс за развивање на апликации, кој им овозможува на програмерите да додадат пребарување на нивните апликации или да градат енџини за пребарување со множества од податоци кои се достапни на интернет. API-то на IndexTank дефинира методи за менаџирање на индекси (креирање и бришење), оперирање со индексите (додавање и бришење документи, функции и сл.), извршува пребарувања и сл.

Прочитај повеќе