Wikipedia e една од најдрагоцените веб дестинации и ризница од непресушно знаење. Но, како и сите други работи, не е без мани. Everipedia е дигитална енциклопедија која не е тука да ја замени Wikipedia, но лесно може да понуди освежителна разонода со значително помодерниот дизајн и малку поразличен начин на функционирање. Everipedia се темели на принципот […]

Прочитај повеќе

Какво е вашето познавање за енциклопедии? Шест прашања за шеесет секунди време. Почнуваме!

Прочитај повеќе

Најголемата дигитална енциклопедија Wikipedia, најголем дел од статиите им ги должи на волонтери кои редовно ги сервисираат и надополнуваат податоците. Волонтерите треба да бидат неутрални, да бидат непристрасни, иако според текстот на Atlantic ова не е случај со сите статии. Фриленс писатели и агенти за односи со јавност уредуваат дел од Wikipedia страните за да […]

Прочитај повеќе

Онлајн енциклопедијата објави дека сега може да се едитираат написи и преку мобилен телефон. Целта, вели Wikipedia, беше да се креира прва верзија која ќе биде брза и интуитивна алакта за едитирање за да може да се види што им треба на корисниците и кои се нивните очекувања. Причината за мобилниот едитор е статистиката која […]

Прочитај повеќе

Ракописи, мапи, слики, скулптури, фотографии и огромен број на музејски експонати од дигиталната веб библиотека Europeana, отсега се достапни и на iPad. Новата апликација е бесплатна за сите корисници на iPad, а создадена е од Glimworm IT на хакатонот организиран од библиотеката. „Идејата зад апликацијата е што повеќе луѓе да се запознаат со културното наследство. […]

Прочитај повеќе

Wikivoyage е нов „краудсорсинг“ проект на Wikimedia Foundation, но наместо да се собира енциклопедиско знаење како што се прави со Wikipedia, овој проект ќе биде туристички водич кој ќе ги содржи сите потребни информации за како туристите да стигнат и да се снајдат на популарна локација. Според фондацијата, има многу малку сервиси кои имаат доволно […]

Прочитај повеќе

Britannica ќе престане да се печати и ќе стане веб енциклопедија. Најстарата енциклопедија во светот, која се печати уште од 1766 година, ќе го следи примерот на Wikipedia и ќе биде достапна ексклузивно на веб. Britannica во последниве неколку години заБележуваше се помала продажба на печатената верзија, пред се поради бесплатната Wikipedia која станува се […]

Прочитај повеќе

Да му кажевте на некој пред 100 години дека еден ден ќе може да се носи целото знаење на светот во џеб, ќе ве сметаше за луд. Денес, без проблем може да ја сместите цела Wikipedia во iPhone, односно скоро 4 милиони статии. Сега повторно замислете инстантен пристап до било која од нив. Неверојатно, нели? […]

Прочитај повеќе

Encyclopaedia Britannica ќе претстави iPad апликација која ќе ги содржи сите текстови и информации и ќе чини само 2 долари месечно, или 24 долари годишно. Ова е далеку поефтино од веб верзијата која чини 70 долари годишно (кој плаќа за веб ја добива и iPad апликацијата бесплатно), и многу, многу поефтино од принтаната верзија која […]

Прочитај повеќе

Ширење на Википедија во „глобалниот Југ”, нов и поедноставен начин за уредување, избор на википедијанец на годината, кандидатура на Википедија за светско културно наследство и конечно изоставување на Џими Велс од нашите екрани при прибирањето на донации се само некои од новините кои беа најавени на Викиманија 2011 во Хаифа, Израел. И не само тоа, […]

Прочитај повеќе

Foot Locker вчера го лансираше најновиот онлајн проект, Sneakerpedia, социјална платформа која има за цел да нуди детални информации за сите модели на патики. Sneakerpedia е сајт кој функционира на сличен принцип како и Wikipedia, со таа разлика што овој сајт е наменет за сите љубители и колекционери на патики, на кои им овозвоможува да го споделуваат своето искуство и знаење за нивните омилени патики.

Прочитај повеќе

Qwiki e визуелна и интерактивна енциклопедија, но и софтвер наменет да работи како апликација на мобилните телефони и таблет компјутери. Qwiki ги презентира податоците за милиони различни теми на многу интересен и визуелен начин. Toa е како за секоја статија на >Wikipedia да има видео и аудио.

Прочитај повеќе