Што е работата на Агенцијата за електонски комуникации (АЕК)? Видеото е изработено во рамки на проектот „Мониторинг на ефикасноста, ефективноста, транспарентноста и одговорноста на регулаторните тела за медиумите –PROformance Watch“. Линк до YouTube

Прочитај повеќе

Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) објави ново истражување на јавното мислење за електронските комуникации, со кое се анкетирани 1.100 испитаници. Испитувањето покажува дека 90,9 отсто од населението има мобилен телефон, но голем дел од нив не се задоволни од услугите. Според корисниците, квалитетот на услуги е намален во однос на лани, а најголемите критики се […]

Прочитај повеќе

Maкедонскиoт пазар е заситен од мобилните телефони, скоро секој граѓанин има по еден телефон. Во „зрелиот“ пазар може само да има раздвижување од припејд кон постпејд корисници, и можеби во подобрување на услугите. Но, иако Македонија има релативно добар развој на електронските комуникации, сепак тоа што не и се допаѓа на Агенцијата за електронски комуникации […]

Прочитај повеќе

Наскоро пред пратениците во Собранието ќе се појави нов предлог-Закон за електронски комуникации (.doc), кој во моментов е ставен на јавна расправа. Иако голем дел од предлог-законот е посветен на обврските кои ќе ги имаат операторите, во дел од него се разгледани и правата на крајните корисници како правото корисниците да се информираат за квалитетот […]

Прочитај повеќе

Што е тоа спам? Според дефиниција тоа се генерички и-мејл пораки испратени до корисници без нивна дозвола, најчесто со цел да се постигне промоција. Спамот всушност е ѓубрето во интернет светот, а се наоѓа во многу различни форми… спам може да има форма и на SMS порака.

Прочитај повеќе