Читачи на електронски книги не се никаков новитер и со децении нудат можности за едноставна и ефикасна транзиција од пишан кон дигитален формат. Kobo Elipsa се опишува како хибрид од iPad и Kindle Pro, констатација која ја потврдивме уште на првиот поглед. Се работи за читач со екран кој не прикажува отсјаји и е со […]

Прочитај повеќе

За сите заинтересирани за бесплатно слушање аудио книги, подготвивме пет исклучително корисни сајтови. Audible – Стотици наслови станаа целосно бесплатни на еден од најпознатите сајтови за слушање аудио книги. Сите наслови се уредно подредени во соодветни категории. Со преслушувањето започнувате инстантно, преку кој било прелистувач и без логирања или оставање кредитни картички. Промоцијата трае се […]

Прочитај повеќе

Оние кои сакаат да го одбележат месецот јуни на висока, креативно исполнителна нота, би можеле да поминат време со некои од најдобрите и најновите sci-fi книги. Оние кои би сакале да се втурнат во епски светови на наративна фантазија, не би требало да бараат повеќе од следниве  пет предлози. Dragonslayer, од Данкан М. Хамилтон, 2 […]

Прочитај повеќе

Месецот јуни се чини како повеќе од одличен за љубителите на пишаниот збор, особено за научно-фантастичните фанатици. Првата половина од месецот се одбележа со исклучително квалитетни наслови од одамна докажани автори кои никако нема да ве остават рамнодушни. Независно од временските услови, ова се петте книги со кои би требало да се дружите летово. The […]

Прочитај повеќе

Стартапот зад сервисот Oyster, апликацијата која беше нарекувана Netflix за книги, по две години за жал повеќе не постои. Од компанијата сè уште веруваат дека паметните телефони ќе ги заменат книгите барем за следната декада, а нивната мисија останува да ги спојат читателите и новните омилени книги, но ова ќе мора да го прават од […]

Прочитај повеќе

Европската комисија одлучи дека е-кингите не се во иста категорија со книгите од хартија и поради тоа не можат да побараат изедначување на данокот за дигиталните и хартиените изданија. Оваа контраверзна одлука е поради тоа што Комисијата гледа на е-книгите како на услуга, а не како на стока за продажба, бидеќи за нивно читање е […]

Прочитај повеќе

Доколку се задржат сегашните трендови во 2018 година, заработката од е-книгите конечно ќе ја надмине заработката од печатените книги. Сепак во моментов во најголем дел од државите продажбата на е-книгите е помеѓу четвртина и третина од пазарот, јави New York Times. Продажбата на е-книгите е најголема во САД, каде и се очекува да ги надминат […]

Прочитај повеќе

Даглас Адамс знаеше за електронските читачи и е-книгите уште во 1993 година, далеку пред тие да бидат тренд како што се денес. Авторот на култната „Автостоперски водич низ галаксијата“ во кратка аудио порака ја објасни еволуцијата на книгите, од камени плочи, преку хартија до силициум и е-книгите. Аудио пораката е доволно инспиративна за Literally Platform […]

Прочитај повеќе

Bookviser е апликација која ги поддржува едни од најкористените формати за е-книги – ePub, TXT и FB2. А покрај можноста за читање на е-книги, вклучува и опција за пребарување и преземање. Апликацијата можете да ја користите без регистрација, но доколку сакате да ја зачувате вашата колекција во облакот, сепак ќе морате да го сторите тоа. […]

Прочитај повеќе

Едукативниот портал Schools објави интересни податоци од истражување кое се однесува на средствата преку кои читателите стигаат до книгите.  Истражувањата покажуваат дека бројот на читатели на дигитални книги е во пораст и дека 43 отсто од Американците користеле Kindle, iPad, Nook или некој друг уред за читање. Бројот на таблет комјутери или е-читачи е удвоен во […]

Прочитај повеќе

Американското Министарство за правда поднесе тужба против Apple и пет големи издавачи на книги поради местење на цените на електронските книги. Од петте издавачи, Hachette, HarperColling и Simon & Schuster кои се вмешани во заговорот, но тие веќе се спогодија со властите, пишува Bloomberg. Oстанатите два се Macmilan и Penguin. Министерството за правда ја поднесува […]

Прочитај повеќе

Морам да признаам дека бев прилично скептичен околу целата замена на книгите направени од хартија со нивната дигитална форма која ни е достапна на различни таблети, паметни телефони и слично. Ако како мене се сомневате дека допирот на хартијата под вашите прсти е незаменлив кога читате, понекогаш мора да се потсетиме дека сепак квалитетот на […]

Прочитај повеќе