Е-трговијата во светски рамки привлекува многу внимание од бизнисите, институциите, но и од владите како начин за зголемување на економскиот раст. Електронската трговија може да бидат движечка сила за подобрување на економската состојба и во нашата земја, а придонесува и за поголема интеграција на земјата во глобалните трендови. За развојот на е-трговијата во нашата земја […]

Прочитај повеќе

Онлајн продавница да има онлајн купување не е ништо ново, но интересно е што на MarketKonekt му требаa три години за да воведе ваква услуга. RЗ Infomedia во 2012-та година го стартуваш MarketKonket првин како директориум на производи од илјадници бизниси во неколку балкански земји, преку кој можеа да се разгледуваат производи и да се […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински текст на Јовица Беловски, основач на сервисот за групно купување Kupinapopust.mk) Иако според официјалните извештаи на Народна банка на Република Македонија (НБРМ) и Државниот завод за статистика во поглед на издадени платежни картички и нивна употреба за купување преку интернет, за периодот од 2010 до 2015 година електронската трговија во Македонија бележи […]

Прочитај повеќе

Над 5 милиони евра се потрошени за купување добра и плаќање сметки преку Интернет во првите шест месеци на 2014 година. Разликата во првите шест месеци од 2013 година кога вкупниот интернет пазар бил 510.000 евра е неверојатни 880 отсто, вели Капитал, повикувајќи се на извештајот на НБРМ. Рекорден месец за онлајн купувачите е фавруари […]

Прочитај повеќе

Посетителите на Starbucks наскоро би можеле своите нарачки да ги прават преку апликација. Ова значи дека корисниците ќе можат да го нарачаат своето кафе уште пред да влезат во продавницата. За блиска иднина се најавува тест на засега тајна локација, со кој корисниците ќе можат да започнат да ги прават своите нарачки преку апликацијата. „Не […]

Прочитај повеќе

Министерството за информатичко општество најави амбициозен проект да отвори, имплементира и хостира, 100 електронски продавници за 100 македонски бизниси и стартапи во тек на 2012-2013 година. Според МИО, проблемот со малиот пазар на електронска трговија во Македонија не е недовербата на корисниците да купуваат од онлајн продавници, туку проблемот е малиот број на електронски продавници. […]

Прочитај повеќе

Во нормалниот свет за да купите нешто онлајн ви треба еден клик на копчето „купи“, внесување на податоците и готово! Во Србија (може да се каже и во Македонија) ситуацијата е малку поразлична и вклучува жиро сметки, снегови и вијулици, пошта, 127 пензионери, зејтин, чекање пред шалтер, уплатници … и по 4 дена по кликање на „купи“ сте завршиле работа.

Прочитај повеќе

Е-трговијата станува доста актуелна тема во Македонија но и во соседните држави. Ова е важно бидејќи ќе придонесе до поставување принципи за водење на е-трговијата на Балканот кој иако заостанува зад западните поразвиени земји сепак има потенцијал да се развие.

Прочитај повеќе