Не е возможно да се зборува за модерната електроника без да се спомене силициумот, но во блиска иднина е сосем извесно дека силициумот ќе се „пензионира“ и ќе му го препушти своето место на графенот. Графенот за прв пат е откриен пред десетина години, но за него прв пат се појави посериозен интерес во 2010 […]

Прочитај повеќе

Arduino го објави својот Arduino TRE кој работи на Texas Instruments Sitara AM335x ARM Cortex-A8 процесор. Според Texas Instruments, 1GHz процесор на TRE е најмоќното Arduino досега кое работи целосно на Linux. Arduino TRE ќе биде достапен напролет преку arduino.cc и сите дистрибутери, додека цената се’ уште не е позната. „За првпат, корисниците на Arduino […]

Прочитај повеќе

Bigshot започна да го продава својот DIY (do it yourself) фотоапарат кој треба да ја доближи технологијата до децата за полесно да разберат како функционира техниката, или како што вели креаторот проф. Шри Најар, „децата треба да си ги засукаат ракавите, и во време кога софтверот владее, треба да научат да составуваат хардвер“. „На ова […]

Прочитај повеќе

Познатиот по своите виртуелни ликови музички бенд Gorillaz објави нов албум The Fall чии 15 песни се направени со iPad апликации и неколку инструменти. Песните се направени за околу 30-тина дена, за време на американската турнеја на Gorillaz, вели вокалот и креатор на бендот, Дејмон Албарн.

Прочитај повеќе