САД се постојана цел на сајбер напади, тврди Агенцијата за национална безбедост. Според изворот, цел на овие напади е електричната мрежа на САД. Цели на нападите се и нуклеарните електрани, но и комерцијални објекти како водовод, авијација, и критични сектори за производство, велат од Агенцијата. Она што можеби е пострашно е дека напаѓачите имале дооволно […]

Прочитај повеќе

Една недела пред почетокот на 2015 година, електричната централа Prykarpattyaoblenergo која се наоѓа во западна Украина, беше цел на сајбер напад. Напаѓачите најпрво ја преземаа контролата од операторот, а потоа го одлогираа и ја променија неговата лозинка. „Сѐ што му преостануваше [на операторот] беше да посматра што се случува на екран, додека хакерите ги исклучуваа […]

Прочитај повеќе