Целиот свет е подготвен или се подготвува за ерата на паметни возила. Сепак регионот е далеку од спремен за следниот чекор во оваа област. Токму ова беше една од темите на панелот на кој учествуваа претставници на дистрибутивните системи на електрична енергија. Паметните мрежи ќе бидат една од технологиите со чија примена ќе се овозможи […]

Прочитај повеќе

Гувернерот на Калифорнија, Џери Браун треба да потпише закон со кој оваа држава од 2045 година ќе снабдува со електрична енергија исклучиво од обновливи извори. Секако главна причина за ова се климатските промени кои Калифорнија можеби и најдобро ги почувствува оваа година. Суша и рекорден број на пожари ја погодија Калифорнија како никогаш досега. Сенатот […]

Прочитај повеќе

Куќа во скопската населба Тафталиџе ќе биде првиот прототип на домашна електрична централа. Целиот фотоволатичен систем  е изработен и дизајниран од ЕВН. Мини централата е со максимална моќност од 3kW. За ова на кровот на куќата се поставени 12 панели. Системот е достапен од ЕВН и компанијата им го нуди на сите домаќинства. На отворањето […]

Прочитај повеќе

Zero energy објекти се објекти кои не трошат електрична енергија, поточно колку што трошат толку и произведуваат. Енергијата вообичаено се обезбедува од обновливи извори. На годишно ниво потрошната енергија е еднаква на енергијата од обновливи изовори произведена во објектите. Ова не значи дека објектот воопшто не се снабдува со електрична енергија од мрежата, туку во […]

Прочитај повеќе

Дигиталните часовници во Европа кои се синхронизираат преку фрекфвенцијата на напојувањето доцнат по неколку минути. Причина за доцнењето е спорот помеѓу Србија и Косово кој предизвикува фреквенцијата на електричната енергија да биде малку пониска од 50Hz, колку што е стандардот. Поради ова доцнат диталните часовници во регионот помеѓу Шпанија до Турција и Холандија до Полска или […]

Прочитај повеќе

Македонските граѓани и индустријата заедно трошат 6,96 TWh електрична енергија годишно. Копачите на криптовалута глобално трошат 29,05 TWh електрична енергија, или 4.17 пати повеќе од Македонија. На оваа листа Македонија не е осамена, над 20 држави од Европа, трошат помалку електрична енергија од крипто-рударите. Високата цената и растот на популарноста на криптовалутите предизвика голем интерес […]

Прочитај повеќе

Google пронајде начин за монетизација на вештачката интелигенција. DeepMind сега е задолжен за пронаоѓање на начин за намалување на потрошувачката на електрична енергија во податочните центри на компанијата, пренесува Recode. Дури и да не пронајде друг начин за монетизација оптимизирањето на сметките за електрична енергија се доволна причина за славје. Компанијата има навистина многу вакви […]

Прочитај повеќе

Само 2,5 отсто од вкупниот број на компјутери отпаѓа на гејминг машини, но кога потрошувачката на електрична енергија е во прашање, гејминг компјутерите се одговорни за 20 отсто од потрошената енергија, вели истражувањето на Energy Efficiency. Еден гејминг компјутер може да потроши дуреу 1.400 KWh годишно, што е еднакво со електричната енергија која ја трошат […]

Прочитај повеќе

Eвропа сака еден енергетски пазар, и за ова да успее потребно е Euphemia, или Pan-European Hybrid Electricity Market Integration Algorithm, да овозможи унификација помеѓу државите. Euphemia е алгоритaм кој треба да овозможи единствен пазар на кој државите ќе можат да ги внесат своите побарувања или понуди и цена, а потоа алгоритaмот ќе им врати цена […]

Прочитај повеќе

Дата центрите на Google се можеби најдобрите во светот, и не само што се ефикасни при користењето на електричната енергија, туку стануваат и попаметни кога е во прашање следењето на квалитетот на размена на топлината во ладилниците, објаснува Google во блог пост. Google за своите дата центри има PUE од 1.12. PUE го претставува односот […]

Прочитај повеќе

Greenpeace остро го критикува Facebook заради користење на електрична енергија генерирана од јаглен за својот нов дата центар во Орегон. Откако стартуваа група на Facebook, која сега има над 600.000 членови, еколошката организација сега објави и видео „So Coal Network” таргетирајќи го дрскиот основач на Facebook, Марк Зукерберг кој се „уште може да го промени своето мислење“.

Прочитај повеќе