Европската Унија им остави 3 месеци на Facebook и Google да најдат начин и да го отстранат екстремизмот од своите платформи. Ова важи и за главните друштвени мрежи, но и за YouTube, Instagram, а и за Twitter. Она што најверојатно нема да им се допадне на компаниите е дека мора да реагираат многу брзо. Компаниите […]

Прочитај повеќе

Британскитe власти претставија онлајн алатка која успешно детектира и отстранува секаква екстремистичка содржина онлајн. Британската министерката за внатрешни работи не исклучува носење на закон со кој ќе ги обрзе компаниите да мора да го користат софтверот, пренесе BBC. Првите тестови на техологијата покажуваат дека алатката автоматски упешно ги отстранува непожелните содржини. Станува збор за вештачка […]

Прочитај повеќе

Судот од градот Комсомолск-on-amur на далекиот исток од земјата донесе одлука за комплетна забрана на YouTube во рускиот регион заради само едно екстремистичко видео „Russia For Russians”. Тој слоган е националистичка доктрина која повикува на етнички чистења во мулти-етничката Русија.

Прочитај повеќе