Интернет баронот, човекот кој на интернет му го донесе Megaupload е пред екстрадиција во САД. Таму го чека судење за наводна направена штета поради нарушување на авторски права. Обвинителството во САД тврди дека г. Дотком и неговите соучесници се виновни за штета од барем 500 милиони долари. Според судот оваа штета е направена преку споделувањето […]

Прочитај повеќе

Интернетот не смее да толерира цензура како одговор на наводни прекршоци на авторските права, вели Џими Велс, основачот нa Wikipedia, кој започна петиција за да ја запре екстрадицијата на Ричард О’Дваер во САД. „Како граѓани мора да се избориме за нашите онлајн права.“, вели г. Велс. Ричард О’Дваер, 24-годишен студент од Шефилд, Британија е сопственик на TV Shack.net […]

Прочитај повеќе