Пробивањето и објавувањето на листи на кориснички имиња и лозинки не е новост, но последниве неколку години има толкав замав што некои од базите се приближуваат до 1 милијарда парови кориснички имиња и лозинки. Have I been pwned минатиот месец објави податок за база од 733 милиони парови. Користењето на овие лозинки понатаму е поголема […]

Прочитај повеќе

Advance е екстензија од дел Firefox „експериметните“ која на корисниците им промага да пронајдат сајтови кои ќе им се допаѓаат. Екстензијата е направена како соработка помеѓу Laserlike и Mozilla. Целта со екстензијата да им се помогне на оние корисници кои сурфајќи на интеренет постојано завршуваат на исти страници. Наместо ова, екстензијата малку ќе ги „замеша“ работите и ќе ви […]

Прочитај повеќе

Facebook Container е add-on за прелистувачот Firefox кој оневозмжува Facebook да ги прибира податоците на корисниците. Станува збор за алатка која овозможува безбедно користење на најголемата друштвена мрежа. Како корисник на интернет, заслужувате глас и треба да бидете во можност да го користите интернетот под свои услови. Неодамнешните настани за тоа како агрегацијата на кориснички податоци […]

Прочитај повеќе

Секој пат кога создавате акаунт и креирате лозинка наидувате на совети за тоа дека лозинката треба да е долга, со големи и мали букви, како и со симболи. Резултатот од таквото нешто знае да биде предизвик за помнење, особено кога ќе земете во предвид дека за секој акаунт треба да имате различна лозинка. Buttercup е релативно […]

Прочитај повеќе

Колку пати сте се нашле во ситуација да почнете со важна работа и по само пет минути да го проверите Facebook, чисто онака, колку да видите да не се случило нешто исклучително важно и целосно неповрзано со исполнување на вашата моментна, работна обврска? Кога сме кај тоа…. 15 минути подоцна… Земајќи го ова во предвид, […]

Прочитај повеќе

За да креаторите на YouTube содржини добијат некој денар, потребно е да вметнат можности за реклами. За гледачот, таквото нешто знае да биде исклучително фрустрирачко и да го загрозува севкупното искуство, но, од друга страна, доколку рекламата оди барем 30 секунди, авторот на YouTube содржината добива финансиско охрабрување да продолжи и понатаму со креативната пракса. […]

Прочитај повеќе

Particle до пред десетина дена беше популарна екстензија која овозможуваше промени на изгледот на YouTube. Сега екстензијата функционира како Adware, јави Next Web. Промените започнаа од 11 јули откако авторот ја продаде екстензијата. Тој ги извести корисниците дека повеќе не е сопственик и дека престанува да ја одржува и менува екстензијата. Новиот сопственик ја промени екстензијата, […]

Прочитај повеќе

Порано или подоцна, се има случено да преземете нешто што мислите дека е бараниот фајл. Името потврдува дека се работи за саканото, а на сличен заклучок ве наведува и познатата екстензија како .pdf, docx, zip или exe. Арно ама, често се случува во фајлот да е всушност вдомена штеточина која знае и те како негативно […]

Прочитај повеќе

Во моментот кога ќе отворите одреден мејл, испраќачот на истиот добива информација дека во толку и толку часот вие сте го отвориле. Ваквото нешто е возможно со бројни алатки чија примарна цел е токму скриено следење и известување за прием и отворање на мејлот. Нема ништо лошо во ова, но доколку гледате на таквото нешто […]

Прочитај повеќе

Колку пати ви се случило да се логирате во еден имејл и потоа да мора да се одјавите за да проверите друг имејл. И обратно… Порано или подоцна ваквата пракса станува исклучително здодевна и потребата да останете логирани во повеќе акаунти на еден ист сајт ја решавате со бројни, отворени прозорци преку различни прелистувачи. Но, […]

Прочитај повеќе

Ако често одите да ја проверите интернет брзината на fast.com или speedtest.net, Ookla има попрактично решение. Нивната eкстензија за Chrome која постојано е на дофат, а со тоа овозможува и побрза и поелегантна проверка. По инсталирањето на екстензијатa на Chrome се додава ново копче, а со негово притискање веднаш може да ја проверите брзината. Може […]

Прочитај повеќе

Словакот Јурај Иван успеа за 24 часа да развие екстензија Facebook friends feed која ќе ви ги прикаже само постовите кои се важни за вас. Достапна за Chrome и Safari, eкстензијата ги отстранува постовите од брендовите кои Facebook ви ги наметнува, и ги прикажува само постовите од пријателите и страните кои ги следите. „Што доколку […]

Прочитај повеќе