Несомнено е дека коронавирусот COVID-19 има огромно влијание врз случувањата во светот со 2/3 од светската популација во некаков вид изолација и под превентивни мерки и илјадници затворени бизниси. Но, покрај влијанието кое вирусот го има врз нормалното функционирање на луѓето и нивното здравје, како портал за технологија сакавме да разгледаме и како истиот влијае […]

Прочитај повеќе

Европа конечно успеа да креира екосистем за стартапи со кој ќе и конкурира на Калифорнија. „Европа гради екосистем по својот модел, дефиниран од техничка експертиза, географски различност и колаборативен пристап со традиционалната индустрија. Поставени се солидни темели: со огромен пристап до таленти; основачи со глобални амбиции; и голема растечка база на софистицирани инвеститори“, вели извештајот […]

Прочитај повеќе

Највредните компании во светот повеќе не доаѓаат исклучиво од САД. На Apple, Google, Facebook, Amazon и Microsoft им се приклучија две кинески компании. Alibaba Group и Tencent Holdings се новите компании на листата највредни, јави New York Times. Кинеските компании го пополнуваат празниот простор на домашниот пазар. Со оглед на големината на пазарот можеби и […]

Прочитај повеќе

Од 2025 година во Норвешка повеќе нема да може да се купуваат автомобили на бензин или нафта, вели извештајот на Дагенц Нарлингслив, кој го пренесе TheNextWeb. Властите во Норвешка и досега беа огромен поддржувач на електричните возила, иако ова е радикален чекор. Но, она што е интересно е дека можеби нема да има потреба од […]

Прочитај повеќе

Новата епизода на GG.mk беше отворена малку посериозно од претходните емисии. Се дискутираше за парите кои ги прави гејминг индустријата и за растот на е-спортот кој привлекува сѐ повеќе и повеќе публика и милионски наградни фондови. Се рецензираа и The Witness, The Division и Crashlands; и се споделија импресии од Global Game Jam. Disclaimer: IT.mk […]

Прочитај повеќе

Овој текст е дел од серијалот на тема ИТ Кариера во .мк општеството кој ќе ви помогне да ја пронајдете и добиете вистинската ИТ позиција за вас. Иако во ниеден случај не се обични работници, девелоперите кои работат на плата може да се каже дека се дел од еден нов вид на пролетаријат. Просто кажано […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински текст на Јовица Беловски, основач на сервисот за групно купување Kupinapopust.mk) Иако според официјалните извештаи на Народна банка на Република Македонија (НБРМ) и Државниот завод за статистика во поглед на издадени платежни картички и нивна употреба за купување преку интернет, за периодот од 2010 до 2015 година електронската трговија во Македонија бележи […]

Прочитај повеќе

(Ова е гостински текст на Нина Ангеловска, основач на сервисот за групно купување, Grouper.mk) Електронската трговија и поврзаните активности преку интернет можат да бидат мотор на подобрување на економската состојба во земјата, но придонесува и за поголема интеграција на земјата во глобалните трендови. Информатичко-комуникациската технологија (ИКТ) направи трансформација во начинот на кој трговците и потрошувачите […]

Прочитај повеќе

Македонскиот ИТ пазар забележал пад за 12.9 отсто со годишна вредност од 143.20 милиони долари во 2010-та, се вели во извештајот на IDC. Според аналитичарите, македонската економија се оправува од глобалната економска криза што значи дека се очекува враќање на ИТ пазарот во 2011-та. IDC предвидува дека ИТ потрошувачката ќе има пораст од 7.6%, и […]

Прочитај повеќе

Според извештајот TIGA, трговска асоцијација која ги застапува британските производители на видео игри, постои оптимизам меѓу 104-те анкетирани инди дизајнери за зголемување на бројот на вработени во гејминг студијата, иако тоа ќе значи и зголемување на трошоците без сигурност дека ќе има покачување на цените на игрите.

Прочитај повеќе

Денеска беше промовирана новата веб страница на Државниот пазарен инспекторат која ќе ја зголеми транспарентноста.

Прочитај повеќе

Замислете си го следново сценарио: добивате доста добра идеја за онлајн проект (нешто големо како Facebook или Twitter) што досега не е реализирано на интернет, го тестирате замисленото на мала група на луѓе околу вас и според сите очекувања добивате позитивни резултати и го имате она чувство во себе дека сте пронашле нешто уникатно и посакувате да извикате “еурека!”. Се решавате да преминете на сериозен бизнис… но за да ја реализирате идејата набрзо сфаќате дека ви се потребни ресурси – програмери, дизајнери, сервери, корисничка поддршка, канцеларии, маркетинг и сл. Знаете дека евентуално ќе тргне работата и ќе можете тогаш да ги извадите потребните средства, но што дотогаш? Како да почнете за да дојдете до таа фаза? Од каде да ги најдете тие пари и материјална поддршка?

Прочитај повеќе