<Надополнување 11/7/2012:>Apple одговори на критиките кои доаѓаат од повеќе организации за заштита на околината. Во договорот тие потенцираат дека нивните стандарди за заштита нa животната средина се поригорозни од тие на регулаторот EPEAT (Electronic Product Environmental Assessment Tool). „Сите наши производи ги исполнуваат најстрогите стандарди за енергетска ефикасност поддржани од страна на американската влада. Ние […]

Прочитај повеќе

Тим од четири студенти од ФИНКИ, Драган Атанасов, Ева Томовска, Владимир Вета и Никола Мијановиќ креираа апликација со која учестуваат на натпревар организиран од Светска Банка. Натпреварот има за цел да ја зголеми свеста за глобалните проблеми. Нивната апликација Climatico е едноставна игра, поточно Facebook квиз преку кој играчите учат факти поврзани со екологијата, здравата […]

Прочитај повеќе

По видеото, сега е објавен и инфографик со информации за колку пластични шишиња беа соберени и потребни да се направи елката, и каков позитивен ефект имаше таа врз луѓето. Инфографикот е изработен од @Banekoma. Тоа што е интересно е што за елката од пластични шишиња се споделија 1.204 твитови, а приказната ја споделија еден куп […]

Прочитај повеќе

Со цел да се подигне еколошката свест кај граѓаните, група македонски твитерџии и блогери направија Новогодишна елка од околу 1.000 пластични шишиња. Елката стои гордо во Скопскиот парк, со надеж дека собирачите на пластични шишиња нема да ја срушат. По Нова Година креаторите соодветно ќе ја тргнат елката. – Објавено е видеото за Новогодишната елка […]

Прочитај повеќе

На 23-24 ноември во Холидеј Ин во Скопје се одржува е-Општество. Меѓународната конференција организирана од фондацијата Метаморфозис се одржува по седми пат, а овојпат темата ќе биде „ИКТ и животната средина: Приказна за отпадот“. Конференцијата е поделена на два дела: првиот ден се одржуваат предавањата и дискусијата за предизвиците и најдобрите практики за справување со […]

Прочитај повеќе

Со напредокот на технологијата, особено хардверот, секој од нас има голем број на дискети кои повеќе не ги користи. Затоа ви претставуваме кратко видео со инструкции за како да изработите кутија за моливи од дискети. Видеото е најава за креативната работилница за реупотреба на е-отпад, во рамките на конференцијата е-Општество.мк. Несоодветно фрлените електронски уреди и […]

Прочитај повеќе

Craigconnects, невладината организација на основачот на Craiglist, Крег Нумарк, креираше инфографик во кој е претставенo како и колку невладините организации успеваат да влијаат преку друштвените мрежи Facebook и Twitter. Во инфографикот, невладините организации се поделени на осум категори: животни, деца, култура, помош од природни непогоди, екологија, здравје, ветерани/војска и жени. Инфографикот прикажува кој тип на […]

Прочитај повеќе

Секој од вас дома има неколку уреди кои ви седат во некое ќоше или во подрум. Но, бидејќи е-отпадот претставува опасност за животната средина, секој од вас кога ќе реши да ги отстрани уредите од својот дом треба тоа да го стори на соодветен начин. Донирајте! Старите уреди кои веќе не ги користите, може да […]

Прочитај повеќе

Со брзиот развој на технологијата, сите љубители на најновите геџети се почесто ги заменуваат своите уреди, иако дел од нив се сè уште функционални и ја вршат својата задача. Таквата практика на брзо заменување на електронските уреди придонесува за огромните количества на е-отпад кои што се создаваат насекаде низ светот. Е-отпад е генерички термин кој се користи за да се опишат различни стари, нефункционални или заменети уреди, кои содржат компоненти напојувани на струја.

Прочитај повеќе

Трчајќи 110 километри низ Сахара, екстремниот спортист Реј Захаб станува свесен дека светот има проблем со недостаток на вода. Тој станува свесен дека тие проблеми најмногу влијаат на младите. Затоа за да ја подигне свеста за екологијата тој се одлучува на авантура кон Јужниот пол. За таа негова авантура на Антартика, која евентуално ќе заврши […]

Прочитај повеќе