Петнаесетти септември е „World Cleanup Day“ – денот е посветен на расчистување на околината и правење на животната околина поубава. „Празникот“ има и своја интересна апликација која може да се искористи. World Cleanup е достапна за Android и за iOS, преку соодветните продавници за апликации. Апликацијата овозможува следење на дивите депонии и одбележување на истите на мапите. […]

Прочитај повеќе

Белградскиот стартап UrbiGo се обидува на сите да им овозможи да имаат сопствена градина во својот дом. Сопствениците на паметната градина ќе можат да садат, одгледуваат и користат зачини и зеленчук. UrbiGo ја освои и наградата на Social Impact Award. „Учеството на Social Impact Award чии победници и сме, ни помогна да ги усовршиме бизнис и […]

Прочитај повеќе

По Франција, и Велика Британија најавува дека ќе забрани продажба на возилата со внатрешно согорување до 2040 година.  На почетокот на месецот истото го најави и Франција. Велика Британија ќе отвори и фонд од 255 милиони евра за преодни мерки. Од овој фонд ќе се финансира надградбата на веќе постоечките автобуси за да се намали загадувањето. […]

Прочитај повеќе

Франција сака да го забрани користењето на фосилни горива во 2040 година. Ова значи дека сите возила на улиците во Франција ќе мора да бидат со електричен или некој друг чист погон. Планот на новиот претседател Имануел Макрон е Франција до 2050 година да биде јаглерод неутрална, јави Independent. Франција има повеќе производители на возила. Renault, […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински пост на Нина Николиќ, стартап ентузијаст и автор на новиот блог #StartupSelfie, во кој објавува интервјуа со регионални стартапи) Ja започнувам новата 2016-та со приказна за мојот омилен вид на претприемачи, а тоа се општествените претприемачи. Омилени ми се бидејќи овие луѓе го вложуваат сиот свој труд, време и вештини за да донесат […]

Прочитај повеќе

UNDP заедно со неколку партнери организира настан на кој иновативните идеи ќе се реализираат во прототипи што ќе ги намалат последиците од климатските промени. Во тек е повикот за идеи кој трае до 28-ми февруари, а потоа најдобрите идеи ќе бидат претворени во вистински решенија што ќе му помогнат на твојот град. Предизвикот #OдТебеЗависи е […]

Прочитај повеќе

Податочните центри толку многу се загреват што голем дел од компаниите како Facebook или Google ги градат своите податочни центри во поларните области како би можеле да ги намалат трошоците за ладење. Слични решенија се бараат и кога во прашање се машините за „рударење“ на дигиталната валута биткоин. Но, наместо да оди во Исланд, германската […]

Прочитај повеќе

Skopje Green Route е нова апликација од Град Скопје, изработена од ФИНКИ, која треба да го мотивира возењето велосипед и пешачењето како „најкраткиот, најекономичниот и најеколошкиот“ начин за движење низ градот. Алтернативното име, „Патувај зелено“, ја демонстрира целта на оваа апликација која, за жал, нема да помогне Скопје да стане „позелен“ град. Проблемите не се […]

Прочитај повеќе

Има некои идеи кои сакаме сите компании да ги ископираат, вели Apple во својата нова реклама за еколошките напори на компанијата. Рекламата, која се појави во британските весници Guardian и Metro за Денот на планетата Земја, индиректно ги подсмева Samsung со кои Apple е на суд поради копирање на патенти и технологии од iPhone. Apple […]

Прочитај повеќе

Од сите провајдери на услуги преку облакот Amazon е компанијата чии облаци најмногу загадуваат, BBC ја пренесува објавата на Greenpeace. Amazon не се согласува со истражувањето и тврди дека податоците не се точни. „Извештајот на Greenpeace е погрешен, бидејќи користат нeточни податоци за потрошувачката на Amazon Web Service(AWS). Користење на инфраструктира на AWS Облакот е […]

Прочитај повеќе

Прекумерната употреба на пестициди во овоштарниците во Ресен е едно од поголемите загадувања во природата околу Преспанското езеро каде живеаат над 2.000 уникатни видови риби, птици и животни. За да го спречат ова непотребно загадување, UNDP заедно со Општината Ресен започнаа проект за зголемување на свеста за одржливи земјоделски практики, и рано информирање на земјоделците […]

Прочитај повеќе

Откако побараа сите 39 производи да се отстранат од „зелената“ листа, Apple официјално ja призна својата грешка во писмо наменето до сите корисници и критичари, во кое истакна дека цело време работат на еколошки производи и дека се една од водечките компании кога се работи за отстранување на токсични материи и пластика. Сето ова доаѓа […]

Прочитај повеќе