По самото покренување на Photopea и краткотрајно играње низ опциите, нема да можете, а да не се здобиете со впечаток дека апликацијата влече силна инспирација од Adobe Photoshop, со една мала разлика. Photopea е целосно бесплатна алатка за онлајн уредување фотоградии. Низ релативно сличен изглед, на располагање имате бројни опции за дополнително средување на фотографиите. […]

Прочитај повеќе

Kdenlive e апликација која би требало да ви помогне да правите подобри и поквалитетни филмови. Се работи за бесплатен управител со видео содржини за Windows, но и macOS, и Linux. KDE Non-Linear Video Editor, или кратко – Kdenlive е флексибилен управите со кој, доколку вложите труд, можете да направите вашите филмови да изгледаат професионално. На […]

Прочитај повеќе

Kdenlive е моќно софтверско решение за детално уредување видео материјали. По стартување на алатката, пречекани сте со интерфејс кој ќе биде инстантно препознатлив на сите што некогаш користеле уредник од ваков калибар. Имено, на левата страна се прикажани вашите видеа, а на десната прозорец преку кој ги прегледувате истите. Со стрелката од вашето глувче, фаќате […]

Прочитај повеќе

Пред година дена зборувавме за моќните можности на Shotcut. Оваа алатка располага со бројни опции за работа со аудио и видео материјали, но, доколку од некоја причина не успеа да ве импресионира на ист начин како и нас, би можеле да ги проверите потенцијалите на VSDC. VSDC e уште еден ветеран во полето со уредување […]

Прочитај повеќе

Во еден момент, Microsoft се изјасни дека планира целосно да го замени 32 години стариот едитор на слики Paint со новата 3D верзија. Таквата вест, претпоставувате, само ја разлути ордата од носталгични фанови и компанијата реши да се повлече од намерата и да ги задржи и двете верзии. Во меѓувреме, Јspaint e исклучително корисна Windows […]

Прочитај повеќе

Darktable e солиден едитор на слики кој веќе одредено време е достапен за корисниците на Mac и Linux. Од неодамна, едиторот најде дом и во Windows опкружувањето. Како целосна Windows верзија, Darktable често се споредува со Adobe Lightroom затоа што овозможува RAW процесирање, напредно non-destructive уредување, професионално управување со бои, моќен систем за екстракција и […]

Прочитај повеќе

Microsoft ја користи вештачката интелигeнција за да им помогне на сите во пишувањето. Новата верзија на Word во Office 365 пакетот може да препорача совети за поквалитетен текст. Надградбата на Word која користи вештачка интелигенција за Office 365 се вика Editor и е толку добра што може да им помогне и на поискусните познавачи на јазикот. […]

Прочитај повеќе

Новата надградба на Office пакетот од Microsoft ќе доаѓа со повеќе надградби кои треба да им го олеснат „животот“ на корисниците. За дел од корисниците на Microsoft Word добредојдена ќе биде новата функција Editor, која додава белешки за текстот. Целта е апликацијата на корисникот да му помогне со уредувањето на текстот, исто како што ова […]

Прочитај повеќе

YouTube претстави нова опција која ќе им овозможи на корисниците кои закачуваат видеа да ги уредуваат истите откако ќе ги закачат директно од веб сајтот. Со оваа нова опција корисниците ќе можат да ги уредуваат видеата задржувајќи го линкот која води до нив, и со тоа задржувајќи ги прегледите и коментарите на нивните видеа. За […]

Прочитај повеќе

Vimeo, популарниот сервис за споделување видеа, отсега има и своја официјалнаiPhone апликација. Апликацијата е достапна и бесплатна и може да се симне на iPhone 3G или пак на iPhone 4 со iOS 4.0 или понова верзија.

Прочитај повеќе

Think Quarterly е онлајн магазин креиран од Google, има 68 страници и се занимава со светот на податоците и нивното влијание врз бизнисот. Од визуелна гледна точка магазинот изгледа прекрасно. Дизајнерите и едиторите на овој магазин се креативната агенција The Church of London.

Прочитај повеќе

МixAR е интересна iPhone апликација со која може да се едитира проширената реалност, односно секој корисник може да си прави свои виртуелни 3Д модели и да ги отсликува на други површини користејќи маркери. МixAR се уште не е готова, моментално е ставена на Kickstarter, сајт каде што корисниците донираат пари за разни проекти, но е доста интересна и практична идеја.

Прочитај повеќе